Hrvatska

LIJEPE VIJESTI 110 inzulinskih pumpi za terapiju oboljelih od šećerne bolesti

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio je 110 inzulinskih pumpi za terapiju osoba oboljelih od šećerne bolesti, od toga 65 pumpi namijenjeno je djeci, a 45 odraslim osobama. Vrijednost inzulinskih pumpi je 1,5 milijuna kuna s PDV-om.

Nabavljene inzulinske pumpe distribuirat će se u nadležne referentne centre Ministarstva zdravstva, za djecu u Referentni centar Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes KBC-a Zagreb, te za odrasle osobe u Referentni centar za šećernu bolest Republike Hrvatske pri Klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma ‘Vuk Vrhovac’ KB-a Merkur.

Kako je cilj da inzulinske pumpe budu dostupne svim oboljelima u Republici Hrvatskoj, bez obzira na mjesto stanovanja, referentni centri raspodjeljuju inzulinske pumpe na temelju epidemioloških podataka zdravstvenih ustanova u cijeloj Hrvatskoj, u one zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost ugradnje inzulinskih pumpi te praćenja bolesnika na takvoj vrsti terapije. Inzulinske pumpe dodjeljuju se isključivo prema stručno definiranim indikacijama, posebno oboljelima koji teško reguliraju količinu šećera u krvi.

Primjena inzulinskih pumpi spada u suvremene terapije koje oboljelima od dijabetesa olakšavaju život, preveniraju dugoročne i kronične komplikacije i podižu kvalitetu života.

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj oboljeli od dijabetesa, odrasli i djeca, ne plaćaju inzulinske pumpe. U većini europskih zemalja odrasli plaćaju inzulinske pumpe po punoj cijeni, dok djeca plaćaju doplatu.

Pročitajte još

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Dulist

NESIGURNOST JE OGROMNA Ovi će proizvodi najviše poskupjeti u 2023.!

Dulist

Hrvatski studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija