Aktualno

Lijek protiv bolova pod istragom Europske agencije za lijekove zbog kobnih nuspojava

shutt lijekovi

Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila je da istražuje lijek protiv bolova metamizol. Sumnjaju kako je povezan sa slučajevima koji su doveli do smrti pacijenata i stanja u kojem su bijela krvna zrnca ozbiljno oslabljena, piše Dnevnik.hr. EMA je rekla kako postoji ‘zabrinutost da mjere koje se provode za smanjenje poznatog rizika od agranulocitoze možda neće biti dovoljno učinkovite’. Reviziju EMA-e zatražila je finska agencija za lijekove nakon nedavnih slučajeva agranulocitoze. Tvrtka koja prodaje metamizol u Finskoj zatražila je povlačenje dozvole za tržište iz sigurnosnih razloga, rekla je EMA. Regulator je rekao kako će EMA-in Odbor za sigurnost pregledati rizik od agranulocitoze za sve lijekove koji sadrže metamizol odobrene u Europskoj Uniji.

Agencija je rekla kako informacije o proizvodu o metamizolu navode agranulocitozu ili kao rijetku nuspojavu (javlja se u do 1 na 1000 ljudi) ili kao vrlo rijetku nuspojavu (do 1 na 10 000). Mjere za smanjenje ovog rizika razlikovale su se od zemlje do zemlje, navodi se. Metamizol ili dipiron je lijek protiv bolova, grčeva i vrućice. Najčešće se daje na usta ili intravenskom infuzijom. Pripada obitelji lijekova ampiron sulfonata i patentiran je 1922. Metamizol se prodaje pod različitim trgovačkim imenima.

Udruga pacijenata ADAF u Španjolskoj kaže da su nuspojave na lijek dovele do sepse, amputacija i smrti. Identificirano je oko 350 sumnjivih slučajeva agranulocitoze između 1996. i 2023., uključujući 170 Britanaca koji žive ili su bili na odmoru u Španjolskoj, piše The Guardian. Pravni postupak udruge protiv španjolskog ministarstva zdravstva i njegove agencije za lijekove i zdravstvene proizvode navodi da je lijek plasiran bez odgovarajuće kontrole. Trebao bi biti dostupan samo na recept, no The Observer, sestrinske novine The Guardiana, je otkrio kako se prošlog studenog lijek mogao kupiti lijek bez recepta u slobodnoj prodaji.

Cristina García del Campo, osnivačica ADAF-a, pozdravila je istragu i rekla kako su to sjajne vijesti jer ljudi počinju primjećivati ​​te slučajeve o kojim se godinama se o njima nedovoljno izvještavalo. U listopadu 2018. AEMPS je objavio nove smjernice za metamizol. Preporučeno je izbjegavanje njegove uporabe od strane turista te da se pacijente treba upozoriti na simptome agranulocitoze. Proizvođač Nolotila, Boehringer Ingelheim, rekao je kako su štetne nuspojave navedene na listu s informacijama o lijeku i da trenutne informacije o propisivanju ‘adekvatno odgovaraju trenutnom znanju o rizicima’.

FOTO: Shutterstock

Pročitajte još

NOVI DETALJI S ‘OLIVERA’ Još pluta, na brodu 340 ljudi

Dulist

OŠ LAPAD POSTAJE OŠ IVA DULČIĆA? Pokrenuta peticija zbog promjene naziva škole

Dulist

Trajekt ‘Oliver’ u kvaru, pluta u Korčulanskom kanalu

Dulist