AktualnoUrednički izbor

Liječnici opisali dramatično spašavanje 29-godišnjeg Dubrovčanina kojem su trebala umjetna pluća

Liječnici opisali dramatično spašavanje 29-godišnjeg Dubrovčanina kojem su trebala umjetna pluća

Dramatičan i težak transport životno ugroženog 29-godišnjeg COVID pacijenta iz dubrovačke u splitsku bolnicu dodatno je neki dan zakompliciralo veliko nevrijeme i snijeg. Tim splitske bolnice morao je sam čistiti zapuhe snijega na dijelu puta. Poziv za pomoć iz dubrovačke bolnice proslijeđen je u operacijsku dvoranu splitske bolnice i to u vrijeme operacije na kardiokirurgiji, kaže Goran Potočki, perfuzionist KBC-a Split. Njihovu su operaciju, dodaje – preuzeli drugi kolege, piše HRT.

– Kad idete na teren, netko mora popuniti vaše mjesto. Zvao sam docenticu Stipić, našu šeficu i rekao da moramo ići. Rekla je ‘Mišo ne brini mi ćemo vas pokrivati’, prepričava doc. Mihajlo Lojpur sa Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

U kritičnom je stanju bio mladi pacijent. Dubrovački liječnici sve su napravili. Niije pomagao ni respirator na koji je bio priključen. Hitno su mu trebala umjetna pluća – ECMO uređaj. Samo educirani timovi njime se znaju koristiti.

– Sreća, imali su servisiran uređaj set koji je važan za pacijenta – sustav cijevi i jednokratne opreme što je dosta je skupo, oko 5o tisuća kuna. Ali je to zadnja stvar koja se može primjeniti kod ovog pacijenta i to smo primijenili, dodaje doc. Mihajlo Lojpur.

Nevrijeme i kiša pratili su ih cijelo vrijeme

S njima su, dodaje – bili i kirurzi dr. Marović i dr. Oršulić koji su postavili cijevi koje idu kroz pacijenta i pomogli mu da se već tamo opravi. Tako su uspjeli dovesti pacijenta. Uza sve to, nevrijeme, kiša i snijeg pratili su ih cijelim putem.

– Rekao sam vozaču koji je bio odličan, ‘Slušaj prijatelju, moramo doći jer čovjek nema nikakve šanse. Kad smo se vraćali bilo je tako neugodno, takvi zapusi i hladnoća. Morali smo izlaziti i zaobilazi pješke… Hvala Bogu, pacijent je sigurno došao, kaže Lojpur.

Mladi dubrovački pacijent stabilno je. Njegova pluća funkcioniraju. Zahvaljujući uređaju, ali još više medicinskom timu.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist