AktualnoUrednički izbor

LIBERTASOV NOVI CJENIK Dio karata već poskupio, građanski pokaz od 1. siječnja 350 kuna

LIBERTASOV NOVI CJENIK Dio karata već poskupio, građanski pokaz od 1. siječnja 350 kuna

Od 1. siječnja poskupljuje građanski pokaz za područje Dubrovnika. No, novost je što će jednaka cijena biti za cijelo administrativno područje grada Dubrovnika, što do sad nije bio slučaj. Tako će cijenu od 350 kuna mjesečno plaćati svi stanovnici uže područja Dubrovnika te prigradskog područja od Osojnika, Gornjih sela, Zatona, Brsečina, Orašca…

-Korekcije cijena su nužne. Naime, jasno je svima koliki je porast troškova energenata, a posebno tu mislimo na naftu. Iz tog razloga bilo je potrebno izvršiti određenu korekciju cijena. Tijekom izrade svih mogućih varijanti na koji način odoljeti izazovima vremena, tražili smo način da najmanje moguće opteretimo naše sugrađane i da zaštitimo ključne kategorije, a to su socijalne kategorije, učenici, studenti i umirovljenici – objasnio je gradonačelnik Mato Franković. Napomenuo je posebno kako čak 68 posto korisnika javnog gradskog prijevoza isti taj prijevoz koristi besplatno. U brojkama to je 7247 naših sugrađana.

-Upravo je to kategorija koju smo željeli zaštititi te osigurati da i dalje 68 posto korisnika javni gradski prijevoz koristi besplatno s tendencijom naravno da se taj postotak, kako se financijska situacija bude poboljšavala, povećava. Krajnji cilj je da 100 posto korisnika javnih gradskih usluga ima prijevoz besplatan. Još smo 32 posto udaljeni od cilja – istaknuo je dalje. Mislio je tu vjerojatno na svoje predizborno obećanje o besplatnom javnom gradskom prijevozu za sve građane Dubrovnika.

Budući da građanski pokaz od 1. siječnja 2023. poskupljuje 100, odnosno 50 kuna kad je riječ o prigradskim naseljima, Franković ističe kako ionako trošak prijevoza u većini slučajeva snosi poslodavac.

-Za dio naših sugrađana koji koriste građanski pokaz, a tu govorimo o njih 1400, poslodavac u većini slučajeva podmiruje taj trošak od 350 kuna. Drugi dio sugrađana koji ne koriste pokaz, a isto im poslodavac isplaćuje trošak za prijevoz u budućnosti će dobiti 100 kuna više – objasnio je dalje. Napomenuo je još jednom kako je cilj bio rasteretiti umirovljenike, učenike i studente.

Nova cijena građanskog pokaza primjenjivat će se, dakle, od 1. siječnja 2023. sve kako bi se poslodavci mogli prilagoditi novim cijenama te osigurati taj dodatni trošak.

Usporedio je potom i cijenu građanskog pokaza u Dubrovniku s drugim gradovima u RH. Do sad smo, naglasio je gradonačelnik, imali najjeftiniju cijenu građanskog pokaza, a s poskupljenjem ćemo biti u gornjoj razini.

No, poskupljenje građanskog pokaza nije jedina novost, koja je građanima predstavljena u utorak, 27 siječnja na konferenciji za medije na kojoj je uz gradonačelnika bio i direktor Libertasa Franko Mekišić. Naime, u utorak je u Libertasove autobuse uveden novi sustav naplate, a s njim je poskupio i dio karata. Cijena karte kupljene u autobusu ostaje 15 kuna, no s 12 na 13 kuna poskupljuje jednosatna karta. Također, P karta s 20 vožnji sa 150 kuna poskupila je na 160 kuna. Poskupila je i dnevna karta i to s 30 na 40 kuna. Uvedene su i nove vrste karata poput karte za dvije vožnje čija je cijena 24 kune (pa po vožnji cijena ostaje kao i do sad – 12 kuna) dok će trodnevna karta koštati 90 kuna.

-Promjena je dijelom uvjetovana tehnološkim razlozima, a dijelom ekonomskim – objasnio je direktor Mekišić. U Libertasove autobuse stigle su nove blagajne čime su se stvorili preduvjeti za daljnje nadogradnje, a u lipnju 2023. konačno bi se trebalo uvesti i beskontaktno plaćanje.

Magnetske karte zamijenile su beskontaktne, pa tko god je u posljednje vrijeme kupio stare S i P karte trebaju ih zamijeniti čim prije.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist