Crna kronika

Lažirali dokumente kako bi dobili 1,5 milijuna eura za sadnju smokvi na jugu Hrvatske

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) otvorio je istragu protiv četiri fizičke i jedne pravne osobe osobe zbog sumnje u kaznena djela subvencijske prijevare i pranja novca. Riječ je, podsjetimo, o riječkoj poduzetnici Vanji G. koja je za nasade smokvi na dubrovačkom području dobila bespovratna sredstva iz EU fondova.
Europsko tužiteljstvo objavilo je i priopćenje o ovom slučaju, kojega donosi Jutarnji list:
-Nakon jučerašnjeg uhićenja i ispitivanja osumnjičenika, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu odlučio je otvoriti istragu protiv četiri fizičke i jedne pravne osobe zbog subvencijske prijevare i pranja novca.
Između veljače 2015. i listopada 2023, prvoosumnjičena osoba, koja je osnivačica društva obuhvaćenog istragom i stvarna poslovna direktorica drugoga društva, dogovorila je s ostala tri osumnjičenika da će podnijeti zahtjev za dodjelom bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu u sklopu natječaja ‘Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva’ vrijednog 2.568.377,19 eura (19,351,437.99 kuna). Natječaj je bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po stopi od 85 posto te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 posto. Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske, sumnja se da je prvoosumnjičena osoba u ime svojega društva podnijela prijavu na navedeni natječaj u kojoj je neistinito navela da njezino društvo ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti. Riječ je o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je prvoosumnjičena osoba zatražila bespovratna sredstva Europske unije za poljoprivredu koja sposobnost je nužna s obzirom na to da se potpora isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava, zatim nepostojanje sukoba interesa s dobavljačima te kontinuirani razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju je tražena potpora iz bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu u razdoblju od najmanje pet godina.
Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, sumnja se da je prvoosumnjičena osoba, uz pomoć ostalih osumnjičenika, svojoj prijavu priložila lažne dokumente. Slijedom toga, zahtjev za dodjelom subvencije bio je odobren pa je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila plaćanje ukupnoga iznosa od 1.510.591,64 eura (11.394.392,76 kuna) osumnjičenome trgovačkom društvu.
Nakon toga, prvoosumnjičena osoba je povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svojega trgovačkog društva u gotovini, a kako bi prikrila tragove nezakonitog tijeka novca, usmjerila je dio tog novca na druga povezana trgovačka društva te zatim osobno ili posredstvom trećeokrivljenice dizala u gotovini.
Na taj je način prvoosumnjičena osoba je za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu dobivene potpore, a to je 1.510.591,64 eura (11.394.392,76 kuna), oštetivši time Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun Republike Hrvatske za navedeni iznos. EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih četvero osumnjičenika – navodi se u priopćenju.

Pročitajte još

U Dubrovniku i Pločama prodavali kokain, amfetamin i marihuanu

Dulist

[FOTO/VIDEO] Planulo krovište kuće u Mokošici

Dulist

PROMETNA U NAZOROVOJ Automobil udario pješaka na pješačkom prijelazu

Dulist