Kultura

LADO predstavlja sakralne pučke napjeve

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO tradicionalno će nastupiti i na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama s atraktivnim koncertnim programom pod ravnanjem Dražena Kurilovčana u srijedu 18. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora, dok će dan nakon uslijediti folklorna plesna izvedba.

Programom „O, Isuse daj mi suze“ LADO donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, južnoj Mađarskoj i Vojvodini koja su rezultat terenskih istraživanja članova i voditelja Ansambla. Veliki dio ovih napjeva je, zahvaljujući upravo njima, otrgnut zaboravu i ostaje kao trajna vrijednost hrvatske kulturne baštine.

Bogato hrvatsko crkveno pučko pjevanje izniman je spoj crkvene i tradicijske glazbe, a “Lamentacije” odnosno “Jadikovanja proroka Jeremije”, koje će festivalska publika imati priliku čuti u Dvoru, pravi su biser ove glazbe.
 
Hrvatska folklorna tradicija priznata je u svjetskim razmjerima i prepoznata kao jedna od najraznovrsnijih, najljepših i umjetnički najvrednijih, a Ansambl LADO velikim je dijelom zaslužan za to. Osnovani su u Zagrebu godine 1949. kao profesionalni folklorni ansambl sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

U više od 60 godina djelovanja imali su preko 5000 nastupa u zemlji i 48 zemalja širom svijeta te objavili više desetaka nosača zvuka. Za svoje uspješne nastupe od osnutka do danas ovjenčani su mnogobrojnim nagradama i priznanjima uključujući i nagradom Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Pročitajte još

U SALOČI OD ZRCALA Počinju ‘Dani poezije’

Dulist

[FOTO] POKLON LOPUĐANIMA Prvi ovogodišnji koncert u crkvi sv. Nikole

Dulist

Nikola Nino Dubčić predstavlja se s izložbom ‘Promatranje’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija