Kultura

Darujemo ulaznice za Kaisera i Barokni orkestar Freiburg

Darujemo ulaznice za Kaisera i Barokni orkestar Freiburg

DuList u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama daruje dvoje čitatelja s ulaznicom za koncert flautista Karla Kaisera i Freiburger Barockorchester, pod vodstvom violinista Gottfrieda von der Goltza u petak, 20. srpnja u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora.

Potrebno je samo biti dovoljno brz i na naš e-mail info@dulist.hr poslati nam e-mail s naslovom “Kaiser” s navedenim imenom, prezimenom i kontakt brojem.

Na reperotoaru koncerta naći će se orkestralne suite Johanna Sebastiana Bacha.

Njemački flautist Karl Kaiser djeluje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik specijaliziran, u prvom redu, za povijesno osviješteno izvođenje glazbe 18. stoljeća. Široko obrazovanje stekao je na Colleges of Music u Kölnu i Münsteru studirajući usporedno flautu, teologiju, filozofiju i muzikologiju na sveučilištima u Bonnu i Kölnu.

Član je Baroknog orkestra Freiburg (Freiburger Barockorchester) s kojima diljem svijeta nastupa kao komorni/orkestralni umjetnik te solist. Gotovo trideset godina član je komornog orkestra Kölnska camerata (Camerata Cologne) s kojim je snimio više od pedeset nosača zvuka s djelima baroka i rane klasike. Osnivač je i flautist La Stagione sastava iz Frankfurta kojim ravna Michael Schneider. Uz violinisticu Petru Müllejans i gitaristicu Sonju Prunnbauer član je tria Sérénade à Trois koji na repertoaru ima glazbu ranog romantizma.

Na College of Music and Performing Arts u Frankfurtu i College of Music u Freiburgu predaje povijesnu flautu i tehnike sviranja glazbe na povijesnim instrumentima. Redovito održava tečajeve i prezentacije te objavljuje članke s povijesno osviještenim izvođenjem glazbe 18. stoljeća kao temom.

Autor je i prvog sveska knjige Basiswissen Barockmusik (Osnovno znanje o baroknoj glazbi) naslovljenog Zur Instrumentalmusik des Hoch – und Spätbarock (O instrumentalnoj glazbi visokog i kasnog baroka).

Gottfried von der Goltz u umjetničkom je svijetu poznat po svom umijeću interpretiranja barokne glazbe, i kao dirigent i kao violinist na baroknoj violini. Ipak, kao svestran i fleksibilan glazbenik bavi se podjednako glazbom baroka, kao i onom iz perioda klasike, romantizma  ili pak 21. stoljeća.

Umjetnički je voditelj Baroknog orkestra Freiburg (Freiburger Barockorchester) s kojim je snimio brojne uspješne nosače zvuka. Posljednji CD – nastao iz suradnje von der Goltza, Baroknog orkestra Freiburg i pijanista Kristijana Bezuidenhouta – objavljen je 2011. godine i doživio je velik uspjeh, a uključuje Koncert za violinu, klavir i gudače u d-molu, MWV 04, te Klavirski koncert u a-molu, MWV 02 mladog Felixa Mendelssohna.

Umjetnički je voditelj i Norveškog baroknog orkestra (Norsk Barokkorkester). Na College of Music u Freiburgu podučava baroknu i modernu violinu.

Njemački Barokni orkestar Freiburg (Freiburger Barockorchester) prvi je nastup imao davne 1987. godine predstavivši se, na povijesnim instrumentima, djelima Purcella, Lullya, Corellija, Muffata i Wassenaera. Danas njihov repertoar čine skladbe nastale u razdoblju od 17. stoljeća naovamo, uključujući i one koje su suvremeni autori napisali upravo za ovaj orkestar.

Godišnje održe stotinjak koncerata, nastupajući diljem svijeta u sastavu koji prilagode programu – od komornog do orkestra za izvedbu opere. Barokni orkestar Freiburg redovito surađuje s umjetnicima kao što su René Jacobs i Andreas Staier.

Iz dugogodišnje suradnje s francuskom Harmonia mundi rodili su se brojni nosači zvuka koji su nagrađeni brojnim priznanjima (Gramophone Award 2011., ECHO Klassik 2011., godišnja nagrada "Deutschen Schallplattenkritik" za 2009. godinu, nagrada Edison za 2008., ECHO Classical za 2007. i druge).

Orkestar svira uz umjetničko vodstvo Gottfrieda von der Goltza i Petre Müllejans.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist