Kultura

Klavirski genij u ponedjeljak u Dvoru

Veliki ruski pijanist Arcadi Volodos nastupit će u sklopu glazbenog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara u ponedjeljak 16. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Arcadi Volodos slovi za „klavirskog genija“ čiju virtuoznost uspoređuju s onom Franza Liszta, Sviatoslava Richtera ili Vladimira Horowitza i bez sumnje je jedan od najzanimljivijih i najistaknutijih pijanista našega doba.

Debitirao je koncertom u New Yorku 1996. godine kad su mu otvorena vrata svih poznatih svjetskih dvorana i omogućeni nastupi uz najznačajnije svjetske orkestre. Redovito se pojavljuje na recitalima u njujorškom Carnegie Hallu, u bečkom Musikvereinu, ostalim brojnim poznatim dvoranama diljem svijeta, a redovan je gost i na Salzburškom festivalu.

Za dubrovačku festivalsku publiku, Volodos će izvesti Schubertove – Sonatu br. 2 u C-duru bogatog kolorita s izrazito romantičkim crtama i Sonatu br. 14, u a-molu koja je naprotiv obojana izrazito mračnim tonovima i gotovo sablasna; zatim Brahmsova 3 intermezza kojima dominiraju izrazita muzikalnost i romantičarska poetičnost te izbor iz Musice Callade katalonskog skladatelja Federica Mompoua. Musica Callada odnosno Zvuk tišine njegovo je remek djelo temeljeno na poeziji sv. Ivana od Križa, a ispunjeno bojama i slikama njegove Katalonije.

Ovo je prvi od ukupno tri klavirska recitala koja će se održati na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama. Nakon Volodosa, u kolovozu nas očekuju nastupi još dva klavirska genija – Pierre-Laurent Aimarda i Daniel Barenboima.

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija