Kultura

Klavirski genij u ponedjeljak u Dvoru

Veliki ruski pijanist Arcadi Volodos nastupit će u sklopu glazbenog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara u ponedjeljak 16. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Arcadi Volodos slovi za „klavirskog genija“ čiju virtuoznost uspoređuju s onom Franza Liszta, Sviatoslava Richtera ili Vladimira Horowitza i bez sumnje je jedan od najzanimljivijih i najistaknutijih pijanista našega doba.

Debitirao je koncertom u New Yorku 1996. godine kad su mu otvorena vrata svih poznatih svjetskih dvorana i omogućeni nastupi uz najznačajnije svjetske orkestre. Redovito se pojavljuje na recitalima u njujorškom Carnegie Hallu, u bečkom Musikvereinu, ostalim brojnim poznatim dvoranama diljem svijeta, a redovan je gost i na Salzburškom festivalu.

Za dubrovačku festivalsku publiku, Volodos će izvesti Schubertove – Sonatu br. 2 u C-duru bogatog kolorita s izrazito romantičkim crtama i Sonatu br. 14, u a-molu koja je naprotiv obojana izrazito mračnim tonovima i gotovo sablasna; zatim Brahmsova 3 intermezza kojima dominiraju izrazita muzikalnost i romantičarska poetičnost te izbor iz Musice Callade katalonskog skladatelja Federica Mompoua. Musica Callada odnosno Zvuk tišine njegovo je remek djelo temeljeno na poeziji sv. Ivana od Križa, a ispunjeno bojama i slikama njegove Katalonije.

Ovo je prvi od ukupno tri klavirska recitala koja će se održati na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama. Nakon Volodosa, u kolovozu nas očekuju nastupi još dva klavirska genija – Pierre-Laurent Aimarda i Daniel Barenboima.

Pročitajte još

UZ TISKANJE 55. BROJA ‘DUBROVAČKIH HORIZONATA’ Esencija svega dubrovačkog

Dulist

Pronađite nešto za sebe u programu za Međunarodni dan muzeja

Dulist

U Flori otvorena izložba splitskog umjetnika Lorena Živkovića Kuljiša

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija