Aktualno

KVARTET SORKOČEVIĆ MORA ISELITI IZ CRKVE SV. SPASA ‘U prostor useljavaju neki koji imaju više solada’

Sinoć je priznatim dubrovačkim glazbenicima Kvarteta Sorkočević, stigla obavijest da moraju iznijeti svoje stvari iz Crkve sv. Spasa, izvijestila je na društvenim mrežama Mirna Palčok.

Iako je kvartet u crkvi godinama muzicirao sada moraju iseliti jer ne mogu rektoru Crkve sv. Vlaha don Ivici Pervanu ponuditi željenu svotu za najam. Za razliku od njih, najam može platiti poljski glazbenik Pjoter Adam Nowak, inače menadžer Imperial Chamber Orchestra čiji glazbenici su ilegalno svirali u Dubrovniku o čemu smo pisali još u lipnju.

Evo što je Mirna Palčok o svemu napisala:

Familja profesora, gospara Iva Brangjolice obratila mi se prije 11 godina nakon njegove iznenadne smrti. Željeli su školi regalat polukoncertni klavir na kojemu je svirao i podučavao brojne generacije. Nije mi se to činilo najbolje rješenje. Nisam znala na prvu što ću predložiti.

Slike dragog dunda Braca, susjeda, prijatelja i uvaženog mi kolege još su bile freške. Konačno, ćakulali smo opušteno samo dva dana prije nego je partio.

Nena mu je čitala nekrolog u ime škole.

Njegova Nena, talentirana mala iz Lovorne koju je doveo do mature i pripremio za akademiju. Nena, koja ga je naslijedila na mjestu profesura klavira kad je pošo u penziju i zatim skupa s kolegama osnovala kvartet Sorkočević. Ime im je dao njezin profesur Ivo.

Samo par dana prije gospara Iva, partila je Nenina mama. Pismo sućuti Neni pronašla je familja na njegovom pianu. Nije joj ga stigao poslati.

Nena još i danas to pismo svakodnevno nosi sa sobom.

Sve me ovo potaklo da familji predložim prijenos njegovog klavira u Crkvu sv. Spasa gdje je Kvartet već godinama svirao.

Malo iza, oko nebeskog rođendana dunda Braca, upriličen je koncerat njemu u spomen. Sanja je posvetila priču o tome u Du vjesniku.

I piano je živio dalje, a Kvartet je posebnom pločicom označio kome je pripadao.

Ali….

Jučer su članovi Kvarteta obavijestili i mene i familju dunda Braca, da će morati premjestiti piano.

Dobili su nalog da isprazne prostor crkve od svih svojih stvari. Neće im, nakon 35 godina, biti produžen najam. U prostor useljavaju neki drugi koji imaju više solada.

Familja gospara Braca ufa se kako će se naći neki drugi crkveni prostor unutar zidina za Kvartet, Nenu i piano. Familja ne živi u Gradu. Ni u Hrvatskoj.

 

Pročitajte još

VK JUG NA DAR DOBIO SVOJU SLIKOVNICU Priča o ježu jugašu oduševit će najmlađe, ali i one nešto malo starije!

Dulist

ZA IDUĆU GODINU Ryanair uvodi 16 novih linija iz Dubrovnika, a tri će ‘operirati’ cijelu godinu!

Dulist

[VIDEO] Napreduju radovi na rekonstrukciji hotela Argentina

Dulist