Aktualno

Kusalić: Poštujemo stanovnike Bosanke

Kusalić: Poštujemo stanovnike Bosanke

Marija Kojaković iz Udruženja dubrovačkih arhitekata istaknula je kako je UPU nezakonit jer se temelji na odbačenom urbanističkom planu.

– Prvi plan je donesen 2003., a zakonite izmjene tek 2010., a to dokazuje i odgovor iz Ministarstva. Prethodno je trebalo provesti javnu raspravu o sportu i rekreaciji. Jedino s čime su smjeli izaći u Planu ŠRC-a je prema smijernicama iz 2010. godine s ukupno najviše 24 tisuća kvadratnih za turistički smještaj. Potpuno je jasno da se radi o osvajanju zemljišta – kazala je Kojaković, dodavši kako je ŠRC smješten krajnje sjeveroistočno, da ne ometa stanovanje.
– Kao i 2010. sadržaj ne odgovara nazivu, jer je riječ o kućama za odmor, a ne golf igralištu – kazala je Kojaković.
–  Nepristojno je prema dubrovačkoj javnosti staviti javno izlaganje tri dana nakon pokretanja javne rasprave. Predlažemo da se do kraja rasprave održi javno izlaganje pristiglih primjedbi – dodala je Kojaković.
Gradonačelnik je odgovorio kako dvije rasprave, o ekološkoj studiji i o UPU-u, prema objašnjenju ministarstava, mogu teći paralelno.
– Ako ekološka studija bude ne prihvatljiva neće se ići dalje u proceduru. Ako mislite da postoji propust, na to će vam odgovoriti nadležna ministarstva – odgovorio je gradonačelnik.
Što se tiče vizura na hrbatu Srđa, Lido Stošić iz Urbosa kazao je kako su elaborati izrađeni i kako su se vizure pratile i s Lokruma.

Kristo Martinović, stanovnik Bosanke, kazao je kako stanovnici imaju dva interesa, javni i privatni, te je pročitao stav udruge Bosanka. Naveo je kako je Bosanka izolirano naselje, bez ikakvih objekata javne namjene.

– Upravo zbog toga ističemo da nismo protiv projekta jer vidimo mogućnost razvoja mjesta. Dosad nismo naišli na razumijevanje gradskih vlasti po pitanju povezanosti. Zato pitamo je li Grad predvidio izgradnju ceste, kanalizacije, doma kulture i hoće li obvezati investitora da sudjeluje u izgradnji te je li investitor spreman potpisati suradnju na izgradnji tih objekata – kazao je.

Potom je istaknuo svoj osobni stav, kazavši kako još uvijek nije vidio kartu vlasništva, a koju je tražio od gradonačelnika.

– Stječe se dojam da je Golf Razvoj pokupovao sve. Ali to nije točno, jer ima i nas vlasnika ili suvlasnika. Što je s našim primjedbama o planu? Nemamo nikakav odgovor. Tražimo da nam u najkraćem roku date očitovanje investitora kako bismo znali kako dalje postupati i da se ne izlažemo daljnjim troškovima. Tražimo 4 posto izgrađenosti za naše čestice. Svjesni smo da su čestice razbacane, ali postoji kompenzacija – kazao je Martinović.

Gradonačelnik Vlahušić zauzeo je stav kako svim vlasnicima treba pripasti proporcionalno jednaka vrijednost. Osvrnuo se i na prometnu povezanost.
– Izmjenama GUp-a dodali smo dvotračnu cestu, imamo cijeli projekt. Ali dok ne uđe u GUP ne možemo ništa raditi. Što se tiče infrastrukture, za Bosanku ćemo raditi kao da tu golfa nema, a u obuhvatu golfa nećemo ulagati ni lipu više od komunalnog doprinosa za obuhvat – kazao je Vlahušić.

Ivan Kusalić iz Razvoja Golf prihvatio je prijedlog udruge Bosanka.
– Što se tiče javnog sadržaja i infrastrukture, kao ulagač smo spremni sudjelovati u većem dijelu u rješavanju većeg dijela problema, kroz financijsko učešće i kroz učešće kooperanata. Poštujemo selo Bosanka i smatramo ih partnerima – kazao je Kusalić.

Pročitajte još

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist