Aktualno

Kula Gornji ugao otvorena za posjetitelje

Obnovljena kula Gornji ugao i arheološko nalazište dubrovačke ljevaonice ispod Minčete na Pelinama, početkom svibnja otvorili su vrata za posjetitelje.

Kako nam je rekao tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić,  svi posjetitelji moći će se obići u vremenu od 10 do 17 sati, a cijena ulaznica iznosi 30 kuna. Podsjetimo, riječ je o ljevaonici koja je djelovala od 15. stoljeća do 1667. godine, a nakon Velike trešnje, djelovala je još sto godina. Tehnički zahvati su počeli još 2003., a radovi uređenja i opremanja završeni su u kolovozu prošle godine, nakon čega su uslijedili tehnički pregled i uporabna dozvola.

– Arheološka istraživanja, konzervacija pokretnih nalaza, izrada projekta, nadzor radova, građenje i opremanje stajala su ukupno 11.950.000,00 kuna s PDV-om, od čega su arheološka istraživanja koštala 3 milijuna kuna s PDV-om – naglasio je krajem prošle godine na otvaranju ovog vrijednog arheološkog nalaza Hrvoje Macan predsjednik Društva.  Društvo prijatelja dubrovačke starine namjerava, za potrebe igrališta, ali i samih posjetitelja koji dođu posjetiti ljevaonicu, u betonskoj gustijerni na Pelinama, odmah do ulaza na igralište, urediti sanitarni čvor.

Također, Društvo namjerava osmisliti mogućnost razgledavanja predziđa zidina, u koju će jednog dana biti uključena i kula Gornji ugao i arheološko nalazište. Obilazak bi trebao ići od kule Arcimon i unutarnjih vrata od Ploča, zatim sjevernim predziđem pa kroz dvoetažnu unutrašnjost Minčete u kulu Gornju ugao pa u ovo arheološko nalazište, pa sve do arheoloških nalazišta na Andriji. Za očekivati je da bi se taj projekt trebao realizirati u naredne 3 godine. 

Pročitajte još

Dubrovački trombunjeri pozivaju na projekciju filma u ovu subotu

Dulist

PITALI SMO Napojnice postaju dio računa. Jesu li dubrovački ugostitelji zadovoljni odlukom?

Karmen Maškarić

MONS. MATE UZINIĆ ‘Sjećanje na Festu izaziva mi osjećaje zahvalnosti, ali i nostalgiju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija