Aktualno

Kula Gornji ugao otvorena za posjetitelje

minceta muzej355

Obnovljena kula Gornji ugao i arheološko nalazište dubrovačke ljevaonice ispod Minčete na Pelinama, početkom svibnja otvorili su vrata za posjetitelje.

Kako nam je rekao tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić,  svi posjetitelji moći će se obići u vremenu od 10 do 17 sati, a cijena ulaznica iznosi 30 kuna. Podsjetimo, riječ je o ljevaonici koja je djelovala od 15. stoljeća do 1667. godine, a nakon Velike trešnje, djelovala je još sto godina. Tehnički zahvati su počeli još 2003., a radovi uređenja i opremanja završeni su u kolovozu prošle godine, nakon čega su uslijedili tehnički pregled i uporabna dozvola.

– Arheološka istraživanja, konzervacija pokretnih nalaza, izrada projekta, nadzor radova, građenje i opremanje stajala su ukupno 11.950.000,00 kuna s PDV-om, od čega su arheološka istraživanja koštala 3 milijuna kuna s PDV-om – naglasio je krajem prošle godine na otvaranju ovog vrijednog arheološkog nalaza Hrvoje Macan predsjednik Društva.  Društvo prijatelja dubrovačke starine namjerava, za potrebe igrališta, ali i samih posjetitelja koji dođu posjetiti ljevaonicu, u betonskoj gustijerni na Pelinama, odmah do ulaza na igralište, urediti sanitarni čvor.

Također, Društvo namjerava osmisliti mogućnost razgledavanja predziđa zidina, u koju će jednog dana biti uključena i kula Gornji ugao i arheološko nalazište. Obilazak bi trebao ići od kule Arcimon i unutarnjih vrata od Ploča, zatim sjevernim predziđem pa kroz dvoetažnu unutrašnjost Minčete u kulu Gornju ugao pa u ovo arheološko nalazište, pa sve do arheoloških nalazišta na Andriji. Za očekivati je da bi se taj projekt trebao realizirati u naredne 3 godine. 

Pročitajte još

The Wall Street Journal: ‘Preskočite Dubrovnik, svakog ljeta se tu gomilaju mase ljudi’

Dulist

UPISI U SREDNJU POČINJU U PONEDJELJAK Dostupno 1507 mjesta u školama iz naše županije

Dulist

SILVIO NARDELLI Nikad svi neće biti zadovoljni, ali mora se odabrati nova trasa brze ceste

Andrea Falkoni Račić