Aktualno

KUĆA BUKOVAC Ovu srijedu poslušajte predavanje “Vlaho Bukovac u Splitu”

Muzeji i galerije Konavle organiziraju predavanje “Vlaho Bukovac u Splitu” u srijedu, 27. listopada u 18 sati u Kući Bukovac. Predavanje će održati muzejska pedagoginja Maris Stanović.

Tijekom pariškog razdoblja Bukovac je redovito posjećivao domovinu, no samo je jednom predah od Pariza trajao duže. Od jeseni 1884. do kraja ljeta 1885. godine Bukovac se povukao u Dalmaciju, ponajprije da sam sa sobom raščisti osobne likovne dileme. Uz kraća zadržavanja u Zadru, Korčuli, Dubrovniku i Cavtatu, većinu je vremena proveo u Splitu, a taj boravak smatra se jednim od najznačajnijih događaja u likovnom životu Splita 19. stoljeća. Bukovac je u tom periodu naslikao stotinjak portreta te je aktivno sudjelovao u društvenom životu Splita, baveći se podjednako umjetničkim i nacionalnim pitanjima. Svoju bogatu splitsku aktivnost okrunio je velikom izložbom u staroj Realki izlažući impozantne portrete Splićana svih dobi i društvenih slojeva, a ujedno je to bila i prva likovna manifestacija u Splitu, popraćena priličnim publicitetom i odobravanjem.

 

Izvor: Muzeji i galerije Konavle. 

Pročitajte još

Stožer donio novu odluku o maskama

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE STANJE U ŽUPANIJI U 10 godina dvostruko veći broj djece s prekomjernom težinom

Andrea Falkoni Račić

Uhićen mladić iz Splita koji je autom udario policajca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija