Politika

Kristić: ‘Više nije problem stramotna infrastruktura, nego egzistencija sportskih klubova’

Kristić: 'Više nije problem stramotna infrastruktura, nego egzistencija sportskih klubova'

Dubrovački sport se nalazi u vjerojatno najtežoj situaciji u zadnjih dvadesetak godina – piše u svom priopćenju gradski vijećnik Mosta Maro Kristić kojeg prenosimo u cijelosti.

– Teška gospodarska kriza dovela je do toga da je većina klubova ostala bez privatnih sponzora, a sredstvima iz gradskog proračuna namijenjenima za sport koja su ove godine umanjena za 5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu financiraju se plaće trenera dok se za ostale aktivnosti klubova izdvaja na kapaljku. Odlukom stožera do daljnjega su obustavljeni treninzi i natjecanja svih amaterskih klubova koji se ne natječu u najvećem rangu natjecanja, a uz ovako apsurdne i diskriminatorne odluke, koje koronavirus definiraju kao vid zaraze koji se širi među sportašima prema rangu natjecanja u kojem se natječu, a ne kao ugrozu koja svima jednako prijeti, klubovima zasigurno najveći problem predstavljaju financijske teškoće u kojima se nalaze.

Nedvojbeno je kako će teška kriza gospodarstva i gradskih financija veliki broj profesionalnih i amaterskih klubova bogate i manje bogate sportske povijesti povući na dno i dovesti do njihovog gašenja. U mnogim od tih klubova aktivno trenira veliki broj mladih pa takav scenarij može dovesti do društvene katastrofe. Uloga zajednice je tu iznimno važna i gradska uprava ne smije pasivno promatrati razvoj situacije nego se treba aktivno uključiti u traženje rješenja za prevladavanje iznimno teške situacije u dubrovačkom sportu. Već svjedočimo kako neki naši klubovi grcaju u teškoćama i kako se nalaze pred zidom, a kraj krize se ni blizu ne nazire. Povoljne gospodarske prilike, i jak i stabilan proračun koji smo imali u prošlosti su na žalost doveli do inflacije klubova jer je svatko mogao naći svoje mjesto pod suncem pa su sitni interesi i nesloga prevladali nad sportskim interesom. Većina klubova je nažalost egzistencijalno ovisna o politici i gradskim financijama i nije u stanju sama osigurati sredstva za svoje djelovanje pa ukoliko se nešto ne promijeni u organizacijskom i upravljačkom smislu mnogi od njih će se ugasiti, a sa njima i njihova bogata povijest i tradicija, a mladi neće imati gdje trenirati.

Više nam nije problem samo zastarjela i sramotna sportska infrastruktura koja je zasigurno na najnižoj razini u Dalmaciji, nego nam je sada u pitanju opstojnost sportskih klubova. Kriza na površinu izbaci sve anomalije neovisno o tome o kojem se segmentu društva radi, a kao i svugdje tako i u dubrovačkom sportu ima puno toga za popraviti. Stoga smatramo kako je upravo sada vrijeme da gradska uprava putem Dubrovačkog saveza sportova te nedavno osnovanog Povjerenstva za provedbu strategije razvoja sporta pokrene dijalog sa širom sportskom zajednicom u cilju donošenja mjera i pokretanja aktivnosti za prevladavanje krize i očuvanje sportskih klubova, ali i kako bi se razmotrile mogućnosti udruživanju klubova srodnih sportova u sportska društva u cilju njihovog institucionalnog, materijalnog i upravljačkog jačanja i stvaranja pretpostavki za njihovo djelovanje neovisno o političkom okruženju i gospodarskoj situaciji – napisao je Kristić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist