DuList PROMOUrednički izbor

URADI SAM Kreativne ideje za vaš vrt

URADI SAM Kreativne ideje za vaš vrt

Ljubitelji cvijeća i ostalog bilja su s nestrpljenjem dočekali proljeće kako bi nakon duge i hladne zime napokon sredili svoje vrtove, dvorišta i balkone. S dolaskom sunčanog, toplog vremena pravi je trenutak da svoj vanjski prostor pretvorite u malu biljnu oazu mira i tišine.
Ukoliko vašem vrtu fali malo uljepšavanja, ali zbog ograničenog budžeta se ne usuđujete započeti sa sređivanjem, znamo pravo rješenje za vas. Jedan od najlakših načina uređenja vrta je ‘uradi sam’ varijanta. Osim što će vam novčanik biti zahvalan, ova opcija je odličan način da pustite svojoj mašti na volju te umjesto kupljenih stvari uživate u jedinstvenim i osobnim stvarima koje ste sami izradili, i to upravo po svom ukusu.
Donosimo vam nekoliko ideja koje i početnik u ovom hobiju može bez problema izraditi, a koje će vašem vrtu ili dvorištu dodati ‘ono nešto’.

Stari bicikli
Bicikli su poznati kao prijevozno sredstvo koje je dobro i za naše zdravlje i za okoliš. Ipak, nakon što odsluži svoje, vaš stari bicikl ne mora ići odmah u staro željezo. Godinama unazad na internetu pravi su hit bicikli kojima je udahnut novi život u vidu vrtnog dekora. Stari bicikl će se nevjerojatno dobro uklopiti u vaš vrt, i to uz minimalna ili čak nikakva ulaganja! Potrebno ga je samo (po volji) obojati, te dodati nekoliko tegli za cvijeće ili pustiti puzavicu da se popne na njega i to je sve! Vaš vrt dobija novo lice!

URADI SAM Kreativne ideje za vaš vrtURADI SAM Kreativne ideje za vaš vrt

Ukoliko nemate ideju što točno zakačiti za bicikl i čime ga dodatno ukrasiti, ne brinite, brojne trgovine koje su opskrbljene vrtnom garniturom će vam sigurno rasplamsati maštu kada vidite njihov asortiman. Na primjer, Pepco katalog nudi veoma zanimljive sitnice za vrt koje se mogu idealno uklopiti uz dekorativni bicikl!

Stare bačve umjesto tegli za cvijeće

Ovo je jako popularna „uradi sam“ opcija jer su drvene bačve obično jako dugotrajne, dovoljno velike za korijenje, a njihov rustični izgled pruža prekrasnu tradicionalnu notu svakom prostoru.
Sve što je potrebno napraviti je izbušiti u dnu bačve 6-7 rupa za drenažu, na njih postavite mrežicu, žicu ili kamen koji će zaustaviti zemlju od curenja, ali ne i vodu, te dodati zemlju u bačvu i posaditi cvijeće. Premažite je zaštitnim lakom kako biste joj produžili vijek. Još inovativnih ideja za iskoristiti stare bačve možete naći u ovom članku.

URADI SAM Kreativne ideje za vaš vrt

Kućice za ptice
Kućice za ptice ne samo da će uljepšati vaš vrt te pružiti sklonište raznim vrstama ptica, već će vam i pomoći da se riješite štetočina koje vam zadaju glavobolje. Pravljenje same kućice nije komplicirano, samo se trebate držati uputa za sklapanje koje možete pronaći na raznim internetskim stranicama, kao npr. ovdje.
Nakon što sklopite kućicu, vrijeme je da vaša kreativnost da maha – obojajte kućicu i ukrasite je baš onako kako vam se sviđa. Možete birati stil koji želite te ukrasiti kućicu na tradicionalan i rustičan način, ili pak odabrati nešto moderno što će pasati uz okolinu. Na nju možete zalijepiti kamenja, posaditi cvijeće ili dodati detalje koje želite.

URADI SAM Kreativne ideje za vaš vrt
Uz malo volje, vremena i uputa i vaš vrt može izgledati kao s naslovnice – samo što će vaši ukrasi biti potpuno unikatni i neće se moći pronaći u obližnjoj trgovini. Prepustite se svojoj inovativnosti i mašti i zasigurno ćete biti zadovoljni rezultatima.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist