Politika

Kosor se želi riješiti Šuice

Kosor se želi riješiti Šuice

Kako se približava 20. svibnja, kada HDZ bira novog predsjednika stranke, tako se zaoštravaju i "bratoubilački" sukobi među vodećim članovima najveće oporbene stranke.

Nakon što su se kandidati za predsjednika zaratili zbog ukidanja Gradskog odbora HDZ-a Valpovo, fronta se preselila u Dubrovnik.

Naime, dubrovački HDZ-ovci uskoro će birati predsjednika svog Gradskog odbora, a Jadranka Kosor, prema izvorima iz stranke, s te pozicije želi izgurati Dubravku Šuicu. Iz zagrebačke središnjice stoga su, neslužbenim kanalima, krenule glasine da Kosorica planira sankcionirati Šuicu, možda je čak i izbaciti iz stranke i to zbog – predizbornog inženjeringa!

Problemi sa temeljnim ograncima

U sklopu pripreme za unutarstranačke izbore u Dubrovniku, lokalni HDZ razdvojio je temeljni ogranak Donja Sela Primorje u tri temeljna ogranka: Zaton, Trsteno i Orašac. Radi se o "izbornim jedinicama" u kojima je Šuica tradicionalno jaka, pa u HDZ-u smatraju da se radi o manevru koji bi joj trebao osigurati veći broj glasova na izborima za Gradski odbor.

Šuica je u razgovoru za Index odbacila takve insinuacije, kazavši da o inženjeringu nema ni govora. Sve je, kaže Šuica, ostalo isto: temeljni ogranak Donja Sela Primorje nekad je imao šest predstavnika, koliko i dalje ukupno imaju tri novoformirana ogranka. No, "kvaka" je u tome što predsjednik svakog temeljnog ogranka po automatizmu ulazi u Gradski odbor.

Tragom ove informacije, pokušali smo doći i do glavnog tajnika stranke Branka Bačića, jednog od Kosoričinih udarnih operativaca. Međutim, Bačić je već danina nedostupan.

Šuica: Ja 22 godine derem cipele za HDZ

Šuica nam, pak, kaže da se radi samo o tehničkim detaljima i da do nje nije došla informacija da su preslagivanja na području Dubrovnika zainteresirala zagrebačku središnjicu. Međutim, za svoje unutarstranačke političke protivnike, konkretno za Jadranku Kosor, imala je prilično jasnu poruku:

"Mislim da vam sve govori moje 13. mjesto na izbornoj listi za X. izbornu jedinicu, i to nakon dva gradonačelnička i tri saborska mandata. Tomislav Ivić prije nekoliko dana je govorio o nekima koji 'nisu ni cipele poderali za HDZ'. Ja sam u HDZ-u već 22 godine i poderala sam dosta cipela".

Ivić je, podsjećamo, za vrijeme sukoba oko raspuštanja GO-a valpovačkog HDZ-a, te je protukandidate svoje šefice napao sljedećom izjavom: "Ni jedne cipele nisu poderali radeći za HDZ, a prodaju pamet i šalju poruke sa skijanja". Šuica se očito osjetila prozvanom.

Kosor sprema Šuici političku mirovinu

Bivša dubrovačka gradonačelnica poručuje da će lokalno članstvo demokratskim putem odlučiti tko će biti predsjednik dubrovačkog HDZ-a. Očito vjeruje da su dubrovački članovi stranke i dalje većinom na njenoj strani. No, itekako je realna mogućnost da će Šuica nakon predstojećih unutarstranačkih izbora završiti u političkoj mirovini.

Da je izgubila naklonost barem dijela biračke baze vidjelo se na prošlim lokalnim izborima, kada je gradonačelničku fotelju izgubila od HNS-ovog kandidata Andra Vlahušića. Nekako nakon toga ostala je i bez podrške iz središnjice HDZ-a pa nije uspjela ući ni u Sabor. Očito je Kosor procijenila da joj je Šuica, opterećena aferama iz razdoblja dok je bila gradonačelnica, uteg oko nogu kojeg se treba što prije riješiti.

Index.hr

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist