AktualnoUrednički izbor

KORONIN DANAK? Prodaju se noćni klubovi, restorani, hoteli…

KORONIN DANAK? Prodaju se noćni klubovi, restorani, hoteli...

Pandemija koronavirusa nije za sad ‘srozala’ cijene stambenih kva­drata. Pokazuju to i podaci Državnog zavoda za statistiku. Naime, cijene stambenih objekata, mjerene indek­som cijena, u trećem tromjesečju 2020. u odnosu na drugo tromjesećje 2020. u prosjeku su niže za 0,6 posto, no u odnosu na treće tromjesećje 2019. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 6,9 posto. U moru raznih oglasa za pro­daju nekretnina, naišli smo i na one koji se odnose na prodaju restorana, ali i hotela pa i apartmana. Takav scenarij se zbog pandemije, nedostatka turista, ali i mjera za suzbijanje širenja korona­virusa, koje su mnoge, posebno ugosti­teljske objekte, zatvorile, itekako bio očekivan. No, srećom, ne možemo reći kako imamo ‘poplavu’ prodaje lokala, restorana i hotela. Neki oglasi objav­ljeni su još sredinom prošle godine, no kako se čini još su aktualni. Upravo je nedavno odjeknula vijest o prodaji noćnog kluba u Gružu, La Bombo­nere, koja je svoja vrata otvorila tek u kolovozu 2019. godine. Klub nije dugo radio, jer smo već u ožujku prošle godine pošli u ‘lockdown’, koji s izu­zetkom ljeta, traje još i danas.
U srcu Lapada na prodaju je, kako se navodi u oglasu, objekt s uhoda­nim hotelskim poslom. Prostor od 400 ‘kvadrata’ ima tri etaže s recepcijom i deset soba, a prodaje se za milijun i pol eura.
Dva ugostiteljska objekta s uhoda­nim poslom prodaju se i unutar zidina. Oglasu je priložena tek fotografija na kojoj se u prvom planu vidi velika Onofrijeva fontana, a u njenoj poza­dini samostan svete Klare, ali se za tip nekretnine navodi restoran, i to s uho­danim poslom. Prostor od 65 ‘kvadrata’ nudi se po cijeni od 600 tisuća eura, a proteže se na prizemlje i prvi kat kuće. Sala ima 22 mjesta, a štekat 20 mjesta s tim da je nekretnina trenutno u najmu. Tu je i poslovni prostor – ugostiteljski objekt – površine 55 m2 na frekventnoj lokaciji unutar povijesne jezgre. Kom­pletno je opremljen i funkcionalan s uhodanim poslovanjem. Na Vojnoviću se pak prodaje kamena kuća, koja u svom sklopu ima i restoran, a prema priloženoj fotografiji riječ je o objektu u kojem je smješten El Toro. Kako se navodi u oglasu, u prizemlju se nalaze dvosobni stan (90 m2), restoran (110 m2) s vanjskom terasom, studio apar­tman (24 m2) i garaža (12 m2). Stan na prvom katu (135 m2) pretvoren je u tri odvojena apartmana s balkonima i terasom, a u potkrovlju je četveroso­ban stan (108 m2) s lođom. Cijena je 2,8 milijuna eura. Zanimljivo, prostor adekvatan za ugostiteljski objekt i to u novogradnji može se naći i u Čibači s tim da se kao rok za završetak izgrad­nje navodi proljeće ove godine. Po cijeni od 125 tisuća eura nude se tako 43 ‘kvadrata’ idealna za ugostiteljski objekt – caffe bar, a vanjski parking može se koristiti i za taracu.
Uz ugostiteljske objekte, prodaju se i pansioni, hoteli, kuće za odmor pa i – difuzni hoteli. Uglavnom na području Pelješca, Korčule pa i Ploča. Među njima je i poslovni prostor s više apar­tmanskih jedinica u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Kako se navodi u oglasu riječ je o difuznom hotelu s 19 apar­tmanskih jedinica i poslovnim pro­storom s taracom. Apartmani su smje­šteni u pet objekata ukupne površine od oko 850 m2, a ‘locirani su u neka­dašnjim palačama dubrovačkih ple­mića karakterističnih visokih stropova, ukrašnih pročelja, obilatih kamenih stubišta… Renovirani su u u rustikal­nom stilu, visoko kvalitetnih materi­jala, opremljeni potrebnim uređajima, s uhodanim poslovanjem turističkog iznajmljivanja. Naišli smo i na prodaju apartmanske kuće u Lapadu po cijeni od 1.900.000 eura. Riječ je o kamenoj stambenoj kući površine 450 m2, sa sutereom i dvije etaže s apartmanima. Tu je i okućnica, ali i bazen 8×4 m s vrtom.
Nedaleko od Dubrovnika, u pito­resknom Cavtatu prodaje se pansion udaljen 100 metara od mora. Cijena za 585,71 m2 iznosi 2.600.000 eura. Riječ je o uhodanom pansionu kategorizira­nom s 3 zvjezdice, koji ima devet sta­nova u samoj zgradi te još jedan stan i praonicu nadograđene sa sjeverne strane zgrade. U sklopu pansiona je i bazen površine 18 m2.
Prodaje se i hotel s čak 45 soba u Lumbardi za 4.500.000 eura. Objekt ima i vansjki bazen, restoran te vanj­ski bar. Hotel je, naglašeno je u oglasu, kategoriziran s 3 zvjezdice te ima sve predispozicije za podizanje kategorije na 4 zvjezdice, a u njega je kroz 2019. i 2020. godinu uloženo čak dva mili­juna kuna.
Ponuda u županiji
Hotelski objekt možete po cijeni od 3.500.000 eura kupiti i u Kučištu na Pelješcu. Nalazi se na zemljištu od 4000 m2 koje je uređeno kao park u zelenilu sa šaetnicama, parking mje­stima za 50 vozila te šetnicom do plaže udaljenom 50 metara. U oglasu se nadalje navodi kako postoji i moguć­nost gradnje još jednog hotela s obzi­rom na veličinu zemljišta. U Lovištu se pak nudi uhodani pansion s devet apartmana i restorana za 975.000 eura. Apartmani su površine od 28 do 50 m2, a iako je objekt u funkciji potrebno mu je renoviranje. Tu je i mali pansion u Orebiću kojega se može kupiti po cijeni od 680.000 eura. Riječ je o kući za odmor s 10 soba za iznajmljivanje, a kako se navodi u oglasu slijedi pro­širenje i renovacija za što postoji sva potrebna dokumentacija.
U blizini Orebića u ponudi je za kup­nju i elitni boutique hotel s bazenom po cijeni od 3.200.000 eura, smješten na samoj obali mora. Renoviran je 2018. godine, a kao prednost u oglasu se spominje i gradnja Pelješkog mosta, čime će Pelješac postati još atraktivniji za življenje, ali i investicije.
Za sve one koji žele ulagati u Korčulu, u ponudi je prodaja dvije apartman­ske kuće i restorana za 1.800.000 eura. Riječ je o nekretnini smještenoj na istočnoj strani ovog otoka, a sastoji se od dvije odvojene kuće ukupne povr­šine 1090 m2 koje se nalaze na zemlji­štu ukupne površine 1550 m2 (1300 m2 građevinsko + 250 m2 poljoprivedno). Nekretnina se, piše u oglasu, trenutno iznajmljuje turistima i odlično posluje.
Za kraj spomenut ćemo i hotel u Plo­čama, prvi red do mora koji se može kupiti po cijeni od 1.500.000 eura. Sastoji se od pet etaža kapaciteta 36 dvokrevetnih soba i 6 apartmana.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 3. veljače 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist