Crna kronika

KORČULANSKI KANAL Četiri osobe spašene sa zapaljene i potonule motorne jahte

KORČULANSKI KANAL Četiri osobe spašene sa zapaljene i potonule motorne jahte

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranim spasilačkim akcijama prema posadama i plovilima, koje su izvršene u području nadležnosti nekoliko lučkih kapetanija.

Na području Lučke kapetanije Dubrovnik došlo je do evakuacije četiri osobe sa opožarene i potonule jahte u Korčulanskom kanalu. Dojava o pogibelji prema MRCC Rijeka zaprimljena je u subotu, 24. lipnja u 13.04 sati od voditelja, ujedno vlasnika motorne jahte ‘La Belle’, hrvatske zastave, koji je prijavio požar u potpalublju te obavijestio Središnjicu o izvršenoj evakuaciji svih članova posade na pomoćnu brodicu. Na plovilu su boravile ukupno četiri osobe, uključujući voditelja, od kojih nitko nije ozlijeđen.

Pomorska nesreća motorne jahte dogodila se u Korčulanskom kanalu, između otoka Korčule, Hvara i Visa, kamo je odmah po dojavi zbog blizine angažirana spasilačka brodica iz sastava Lučke ispostave Lastovo te vatrogasci iz Smokvice, koji su na mjesto nesreće doplovili vatrogasnom brodicom i započeli s gašenjem opožarene jahte, no s obzirom na oštećenja od požara jahta je u potpunosti potonula na dubinu od oko 70 metara. O događaju je obaviještena i Pomorska policija Vela Luka.

Na mjestu potonuća osim plutajućih ostataka sa potonule olupine nije uočeno značajnije površinsko onečišćenje mora. Četvero brodolomaca po dolasku u Vela Luku dali su iskaz službenicima velolučke Ispostave, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće. Okončanjem spasilačke akcije prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem obustavljeno je odašiljanje securite poruke, putem Obalne radio postaje ORP Split-radio.

Temeljem iskaza voditelja i članova posade u okviru preliminarnog očevida, službenici Lučke ispostave Vela Luka kao vjerojatni uzrok potonuća naveli su požar u pogonskom postrojenju motorne jahte, što je za posljedicu dovelo do potpunog potonuća plovila. U tijeku su daljnje očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

Foto: MRCC Rijeka

Pročitajte još

TJEDNI REKORDER 49-godišnjak ‘napuhao’ 2,08 promila

Dulist

U METKOVIĆU Vozio neregistrirano vozilo bez vozačke… Predložena kazna – 90 dana zatvora!

Dulist

UBIJEN SIN JEDINAC U SPLITU Osumnjičen ovisnik s bogatim dosjeom

Dulist