Županija

Korčula dobila prvi vatrogasni brod ‘Sv. Stjepan’

Korčula dobila prvi vatrogasni brod 'Sv. Stjepan'

Korčula je dobila prvi vatrogasni brod! Riječ je o brodu kojeg je doniralo Ministarstvo financija – Carinska uprava DVD-u Smokvica.

Brod ‘SAS-VEKTOR CROLINE 38 PATROL’ izgrađen je 2012. godine od stakloplastike, a dosad je pod imenom Sv. Matej IV bio u službi Carinske uprave Dubrovnik.

-Duljina broda je 10,6 m, širina 3,65 m, a pokreću ga 2 motora CUMMINS QSB 5,9 od 425 KS svaki. Putna brzina broda je 26 čvorova a maksimalna 36 čvorova. Brod će se koristiti za prijevoz vatrogasaca na požarište, traganje i spašavanje na moru, protupožarno izviđanje te za sve ostale zadatke koji se postave pred nas – ističe se iz DVD-a Smokvica.

Planirano je opremanje broda vatrogasnim topom kako bi se omogućila sposobnost gašenja plovila morem i pjenilom, a dotad će brod biti opremljen priručnim sredstvima za gašenje. Također je planirano i opremanje broda branama za sprječavanje onečišćenja na moru.

-Brod je stacioniran na sredini otoka, u Brni, te u najkraćem roku može djelovati u akvatoriju otoka Korčule i Lastova, a prema potrebi i dalje. U čast Sv. Stjepana, jedinog sveca koji u Brni ima svoju crkvicu i vatrogasni brod je ponio isto ime – navode iz DVD-a Smokvica.

Foto: DVD Smokvica

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist