Grad

Korak bliže alternativi za vodoopskrbu povijesne jezgre

Korak bliže alternativi za vodoopskrbu povijesne jezgre

Umjesto dotrajalom cijevi, postavljenoj još u doba Austro-Ugarske monarhije, poslije radova Vodovoda Dubrovnik voda u Ulici uz Posat sada teče putem modernog cjevovoda od nodularnog lijeva značajno većeg profila.

-Nažalost, na području Dubrovnika još uvijek nalazimo točke na kojima imamo ovako stare cjevovode, ponajviše oko povijesne jezgre. Činjenica je da su, naspram mnogih kritičnih točaka, neki od njih praktično do danas bili u dobrom stanju pa se nije previše razmišljalo o njihovoj zamjeni. No, došlo je vrijeme da te cijevi konačno odu u prošlost i da se na ovakve točke stave moderni cjevovodi koji će moći barem jednako dugo kao oni osiguravati stabilnu opskrbu pitkom vodom naših sugrađana – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić te naglasio da su postavljanjem cijevi značajno većeg profila dugoročno poboljšani vodoopskrbni uvjeti na cijelom tamošnjem području.

U sklopu ove investicije napravljena su i dva nova zasunska okna koja će omogućiti fleksibilnost u mreži te su rekonstruirani postojeći priključci i poboljšana hidrantska mreža.

-Ovi radovi dovode nas korak bliže željenom cilju stvaranja alternativnog opskrbnog pravca povijesne jezgre. Dio tog plana bila je i nedavna rekonstrukcija cjevovoda u Ulici između vrta, a sada ćemo se fokusirati na zamjenu cjevovoda u ostalim ulicama na potezu od Bogišićevog parka do Pila – najavio je Matušić te pojasnio da su radovi izvršeni u dvije faze, od kojih je prva trajala do početka turističke sezone, a druga započeta nakon nje, s ciljem da se omogući njeno nesmetano odvijanje.

Ukupno je zamijenjeno 120 metara cjevovoda, a vrijednost ove investicije, koju je Vodovod Dubrovnik financirao vlastitim sredstvima, bila je oko 260 tisuća kuna.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist