Grad

Konzervatorska podloga za ‘buffer zonu’ gotova do kraja rujna

Konzervatorska podloga za ‘buffer zonu’ gotova do kraja rujna

Još u prosincu 2019. godine grado­načelnik Mato Franković obavijestio je javnost kako je od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek dobio cjelo­kupnu dokumentaciju koja obuhvaća konzervatorske podloge vezane za buffer zonu. No, to je zapravo bila tek radna verzija ovog dokumenta o kojem se govori zadnje dvije godine, od kad je usvojen prijedlog nove ‘buffer zone’.
Zanimalo nas je stoga u kojoj je fazi izrada ovog dokumenta, kojega po završetku izrade treba treba aplicirati na Prostorni plan Grada Dubrovnika. Iz Ministarstva kulture i medija za DuList ističu kako je ‘izrada konzervatorske podloge za kontaktnu zonu Svjetskog dobra – Starog grada Dubrovnika u završnoj fazi. Završetak podloge pla­nira se do kraja rujna 2020. godine.
Obrađuju se komentari Grada
— Ministarstvo kulture dostavilo je u prosincu 2019. Gradu Dubrovniku, Upravnom odjelu za urbanizam, pro­storno planiranje i zaštitu okoliša radnu verziju glavnog dijela podloge koji se sastoji od kataloga s obrascima za 52 područja zajedničkih obilježja, utvrđenih na području kontaktne zone. Obrasci za svako pojedino pod­ručje uključuju opis područja, analizu osjetljivosti i konzervatorske smjernice.
U daljnjem postupku obrađuju se komentari Upravnog odjela na smjer­nice te se dovršava tekstualni i grafički dio podloge – naglasili su dalje iz mini­starstva Nine Obuljen Koržinek.
Zanimalo nas je i zbog čega se cijeli postupak izrade ovog dokumenta toliko odužio.
— Zastoj u izradi podloge uzrokovan je otežanom komunikacijom u vrijeme provođenja strogih mjera zaštite od virusa Covid 19 tijekom proljeća 2020. te osobito zbog izvanrednih zadaća konzervatora Ministarstva kulture nakon potresa u Zagrebu i okolici – odgovor je nadležnog ministarstva.
Kad gotova podloga stigne do grad­skih službi, trebala bi uslijediti izmjena prostorno-planske dokumentacije.
Izrada traje dugo, ali…
— Njena izrada traje dugo, ali ako će to biti dobro i kvalitetno, onda se isplati čekati jer nam to znači bolju i kvalitetniju budućnost po pitanju prostornog plani­ranja na području Dubrovnika. I nešto što se više neće moći mijenjati. Neće se moći više raditi planove po narudžbi kao što je bio plan iz 2014. godine – onome
tko vam se sviđa, dajte mu građevinsko zemljište, onome tko vam se ne sviđa, nemojte dati – rekao je krajem prošle godine gradonačelnik Franković.
Inače, područje nove buffer ili kon­taktne zone je znatno povećano u odnosu na dosadašnje i to, kako je svojevremeno u razgovoru za DuList navela ministrica Obuljen Koržinek, zbog prepoznavanja različitih rizika.
Mjere zaštite
— U skladu s tim određen je i odgova­rajući prostorni obuhvat kontaktne zone svjetskog dobra od Rijeke dubro­vačke do istočne administrativne gra­nice Grada (rt Orsula), uključujući južne padine Srđa i pripadajući akva­torij. Sukladno smjernicama za pro­vedbu Konvencije o svjetskoj baštini UNESCO-a te Zakona o zaštiti i oču­vanju kulturnih dobara, kontaktna zona je područje koje okružuje kul­turno dobro upisano na Listu svjetske baštine za koje se određuju mjere radi osiguranja zaštite vrijednosti kultur­nog dobra. U našem slučaju uspostava buffer zone je nužna s obzirom na izra­zitu vizualnu izloženost i osjetljivost povijesnog urbanog krajolika Dubrov­nika te na pritisak suvremenih razvoj­nih potreba i trendova temeljenih na atraktivnosti destinacije. Za pod­ručje buffer zone utvrdit će se mjere zaštite kojima se povijesna jezgra štiti od negativnih utjecaja prekomjerne izgradnje i njenog mjerila – rekla je u ožujku 2019. ministrica.
Mjere zaštite iz konzervatorske pod­loge trebale bi biti integrirane u pro­storno planske dokumente svih razina. Na taj način će područje kontaktne zone, dodala je ministrica, biti reguli­rano odredbama planskih dokumenata čime će se osigurati zaštita tog prostora od neprimjerenih zahvata.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 16. rujna 2020.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist