Kultura

KONTROVERZNA POVIJEST GOLOG OTOKA I SVETOG GRGURA U Dubrovniku izložba ‘Okoliš sjećanja – umjetnost protiv represije’

Art radionica Lazareti i Muzej crvene povijesti pozivaju vas na izložbu ‘Okoliš sjećanja – umjetnost protiv represije’ koja će biti postavljena na dvije lokacije – u četvrtak, 9. rujna u Lazaretima u desetoj lađi i u petak, 10. rujna u samom Muzej crvene povijesti s početkom u 20 sati.

Projekt OKOLIŠ SJEĆANJA – umjetnost protiv represije započet je 2016. godine i u njemu je do danas sudjelovalo pedesetak suvremenih umjetnika iz zemlje i inozemstva. Kontroverzna povijest Golog otoka i Svetog Grgura počela je kada je Jugoslavija 1948. godine izbačena iz lnformbiroa i kada je prekinula sve veze s SSSR-om. Otoci su se počeli koristiti kao koncentracijski logori za osobe optužene kao simpatizere ili špijune istočnoga bloka. Nakon zatvaranja 1956. godine logor je postao zatvorom za maloljetne delikvente, kriminalce i političke zatvorenike. Danas je u ruševnom stanju i potpuno prepušten zaboravu. Umjetničke aktivnosti na Golom otoku i Svetom Grguru dotiču se te složene i traumatične teme na društveno relevantan ali ne ispolitiziran način, s fokusom na kulturnu kritiku i umjetnički izraz kroz video, fotografije, instalacije i performanse.

Izložba šalje poruku da je najbolje dostojanstveno i kroz umjetničko izražavanje pamtiti sve žrtve i tako progovoriti o represiji koja je kažnjenicima bila svakodnevnica. Ova manifestacija ima namjeru sugerirati buduće definiranje sadržaja zaštićenog područja Goli otok i razradu postava mogućeg memorijalnog centra na Golom otoku u dijelu koji će se odnositi na suvremenu umjetnost. Izložba se sastoji od radova umjetnika koji su nakon posjete logoru na Golom otoku u periodu od 2016. do 2020., kao reakciju na viđeno izveli svoj umjetnički rad. Umjetnici su svojim radovima, performansima i instalacijama in situ poslali poruku da mjesta na kojima su počinjeni zločini trebaju postati mjesta sjećanja, učenja i pamćenja.

Voditelj projekta je Darko Bavoljak, a umjetnici koji su sudjelovali su Damir Bartol Indoš, Darko Bavoljak, Katija Bušlje, Marijan Crtalić, Boris Cvjetanović, Damir Čargonja Čarli, Tajči Čekada, Petar Dabac, Darko Fritz, Petar Grimani, Boris Greiner, Igor Grubić, Tea Hatadi, Eva Iten, Josip Pino Ivančić, Đorđe Jandrić, Radivoje Jovičić, Duje Jurić, Josip Klarica, Milomir Kovačević Strašni, Igor Kuduz, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović. Jelena Lovrec, Toni Meštrović, Davor Mezak, Kata Mijatović, Marijan Molnar, Maja Moro, Bojan Mucko, Mejra Mujičić, Nadija Mustapić, Ana Mušćet, Zoran Pavelić, Petar Pavić, Vesna Pokas, Ivan Posavec, Jasenko Rasol, Frane Rogić, Neli Ružić, Marijana Stanić, Sandra Sterle, Sven Stilinović, Vlatko Vincek, Mio Vesović, Mirjana Vodopija, Tanja Vrvilo, Borko Vukosav, Vlasta Žanić i Jakov Žaper.

Koncepciju postava potpisuje Jasmina Bavoljak koja je ujedno kustosica izložbe. Za tehnički postav zaduženi su Nikša Vukosavić, Slaven Tolj i Krešo Glavinić. Autor tehničke pripreme projekta za realizaciju je Slaven Bugar, a produkcijski tim čine Darko Bavoljak, Jasmina Bavoljak, Srđana Cvijetić, Krešo Glavinić, Eta Kačić, Petra Marčinko, Kristina Mirošević, Slaven Tolj i Nikša Vukosavić. Izložba u Dubrovniku realizirana je u partnerstvu s Udrugom Goli otok ‘Ante Zemljar’, Art radionicom Lazareti i Muzejom crvene povijesti.

Izložba se može pogledati u Art radionici Lazareti i Muzeju crvene povijesti do 24. rujna 2021.

Pročitajte još

Uskoro ćemo uživati u desetom izdanju festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

Dulist

Igre se pridružuju obilježavanju 750 godina od proglašenja Statuta

Dulist

U SPONZI Otvorena izložba ‘Nikad viđeno’ velikana dubrovačkog slikarstva Josipa Pina Trostmanna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija