Hrvatska

Kontrolori leta ipak odustali od štrajka, očekuju novi krug pregovora

Kontrolori leta najavili su za četvrtak početak svog štrajka, no nekoliko trenutaka prije početka današnjeg ročišta u 10 sati, Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je obavijest od sindikata o otkazivanju štrajka. Sindikat je odluku o otkazivanju štrajka donio na jučerašnjoj sjednici, piše RTL.

Nakon vijesti o otkazivanju štrajka oglasili su se iz Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

-Izvršni odbor Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) donio je odluku kojom se za sada otkazuje štrajk najavljen za četvrtak, 21. srpnja. Iako je Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe u javnost iznijela niz neistina o tijeku višemjesečnih pregovora, kao i o zahtjevima i ponudama s obje strane, članovi Sindikata vjeruju da je moguće što prije postići dogovor s Upravom i prilagoditi uvjete rada kontrolora letenja kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa.

Posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih i na svijetu je tek 1 do 2 posto ljudi koji zadovoljavaju strogo definirane preduvjete bavljenja ovim zanimanjem u kojemu se u svakoj sekundi donose odluke koje utječu na sigurnost i živote stotina tisuća putnika u zrakoplovima koji žele sigurno doletjeti na svoje odredište. Definiranje ukupnih troškova HKZP-a, kao i prava kontrolora letenja, regulirana su i definirana na razini Europske unije te Sindikat želi da isto poštuje i Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe – ističu.

-U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i definiranje odredbi o radnom vremenu kako bi se smanjila preopterećenost kontrolora letenja. Želimo nastaviti pregovore o svim temama koje su već otvorene i svjesni smo da će pregovori i dalje biti dinamični. Jednako tako vjerujemo da će se naći kompromis kako bismo bili sigurni da ćemo moći garantirati siguran zračni promet svim putnicima, članovima posada i zrakoplovnim kompanijama, jednako kao i uspješnu i sigurnu turističku sezonu – izjavio je predsjednik Sindikata Krešimir Rakoci. Ipak, istaknuo je da je mogućnost organiziranja štrajka i dalje otvorena, ukoliko ne bude postignut dogovor.

Kontrolori letenja traže ono što je definirano na europskoj razini – optimalnu raspodjelu dnevnog i tjednog odmora i usklađivanje plaće u skladu s inflacijom, što je omogućeno člankom 26. Provedbene uredbe komisije EU 2019/317 koja omogućuje HKZP-u povećanje baze troška za stopu inflacije. To ni na koji način ne utječe na državni proračun, s obzirom da se HKZP financira od troška naknada koje su uvećane za 30 posto u 2022. godini. Time zrakoplovne kompanije financiraju prelete kroz hrvatski zračni prostor, odnosno polijetanja i slijetanja na hrvatske zračne luke.

Višemjesečni pregovori koji su započeli još 24. ožujka 2022. godine do sada nisu rezultirali postizanjem dogovora s Upravom, no u Sindikatu vjeruju da će tijekom novog kruga pregovora postići zadovoljavajući dogovor koji se neće odraziti na putnike, kao ni na ukupni zračni promet.

Pročitajte još

[ZABILJEŽEN RAST] Krajem srpnja gotovo 110 tisuća nezaposlenih osoba

Dulist

Razmišljate li o zamjeni kuna u eure? Evo koji je ‘najbezbolniji’ način

Dulist

[POTVRĐENO IZ VLADE] Od ponoća niže cijene goriva, donosimo i iznose

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija