Aktualno

KONGRES UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA Župan: Pokazali smo da se možemo nositi s najvećim krizama

KONGRES UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA Župan: Pokazali smo da se možemo nositi s najvećim krizama

Dubrovnik je domaćin 34. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Riječ je o tradicionalno najbrojnijem stručnom skupu ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske. Cilj tog godišnjeg okupljanja je iznošenje i zastupanje problematike sektora te iznalaženje prijedloga za poboljšanje.
Sudionike skupa pozdravili su župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković.
-Trebalo je dosta znanja i žilavosti za opstanak u izazovnim vremenima koja su iza nas i zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na mjerama zahvaljujući kojima su poslodavci lakše prevladali Covid -19 krizu. Pokazali smo da se možemo nositi s najvećim krizama, no pred nama su već novi izazovi – inflacija, povećanje ulaznih troškova i cijena energenata, ali vjerujem da ćemo naći načina kako i to riješiti. Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu je projekt kojim mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji želimo donijeti novi zamah u toj djelatnosti jer unutar tog projekta surađujemo s ponajboljim svjetskim kulinarskim centrom iz Baskije. Vjerujem da ćemo realizacijom tog projekta stvoriti platformu za nova saznanja i to je naš doprinos u traženju rješenja problema kvalitetnih kadrova koji su nužni kako bi naši ugostitelji zadržali kvalitetu u svojim objektima – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.
Ističući važnost rada ugostitelja za Dubrovnik, predvodnika održivog turizma u Hrvatskoj, gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Grad u vremenu pandemije pomogao rad ugostitelja oslobađajući ih od davanja vrijednih 50 milijuna kuna.
-Iako je Dubrovnik bio gospodarski najpogođeniji grad u Hrvatskoj, iako smo izgubili 450 milijuna kuna planiranih proračunskih sredstava, odrekli smo se tog prihoda kako bi ugostitelji mogli opstati i danas biti spremni za oporavak – kazao je gradonačelnik Franković, ističući potrebu daljnjeg napredovanja i usavršavanja struke.
Ključne teme ovogodišnjeg okupljanja su upravo novi post-covid trendovi, stanje u ugostiteljstvu pod utjecajem povećanja troškova, problematika nedostajuće radne snage, a donijet će se i zaključci s prijedlozima za poboljšanje poslovanja. Ovaj tradicionalno najbrojniji stručni skup ugostitelja i turističkih djelatnika okupio je oko 450 sudionika iz cijele Hrvatske.
Sudionike kongresa pozdravili su i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ravnateljica Uprave za turizam, turističke zajednice, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić, novi predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, savjetnica za međunarodnu suradnju HTZ-a Olivera Šarić, te u ime domaćina predsjednica Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist