Aktualno

KONFERENCIJA U ZAGREBU Zašto su žene dobre vođe?

KONFERENCIJA U ZAGREBU Zašto su žene dobre vođe?

Povodom Međunarodnog dana žena u petak je u Zagrebu održana konferencija ‘Žene u politici – Predvodnice promjena’, u organizaciji veleposlanstava Kanade, Kraljevine Norveške te Ureda Grada Zagreba.

Konferenciji je nazočila zamjenica Grada Dubrovnika Jelka Tepšić. Sudjelovala je na panelu o ženama u politici i rodnoj jednakosti na kojoj su raspravljali i gradonačelnica Harstada Marianne Bremnes, gradonačelnik Kitchenera Berry Vrbanović, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i gradonačelnica Splita Jelena Hrgović Tomaš. B je moderatorica radionice ‘Snaga Ženskog vodstva’ u kojoj je istaknula 17 razloga zašto su žene dobre vođe, poput činjenice da vrlo dobro balansiraju profesionalne i privatne liderske vještine, da slušaju druge i da su usredotočene na timski rad.

Cilj konferencije i popratnih radionica je stvaranje platforme za razmjenu iskustava, umrežavanje i uspostava dijaloga o izazovima i mogućnostima s kojima se žene političarke u Hrvatskoj susreću. Inicijativa je potaknuta sviješću o važnosti ravnomjerne zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u politici te njihovom sudjelovanju u procesima donošenja odluka, posebno imajući u vidu da svega 17,9 posto svih načelnika i gradonačelnika u Republici Hrvatskoj čine žene.

Na konferenciji je također predstavljena deklaracija neformalne mreže žena dužnosnica u lokalnoj samoupravi koja je nastala na inicijativu veleposlanika Kanade, Nj.E. Daniela Maksymiuka, veleposlanice Kraljevine Norveške, Nj.E. Astrid Versto i zamjenice gradonačelnika Zagreba, dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević.

Umrežavanjem se nastoji potaknuti osnaživanje i aktivno povezivanje žena lidera u politici; točnije čelnica izvršne i predstavničke vlasti na županijskoj, gradskoj i lokalnoj razini. Kreiranjem zajedničke platforme i njenim aktivnostima želi se osvijestiti i osnažiti vrijednosti žena u politici, a posljedično i u hrvatskoj javnosti. Naglasak je na edukaciji mladih o raspoloživim opcijama kojima direktno mogu doprinijeti u stvaranju boljitka za svoju sredinu koja zaslužuje europsku kvalitetu života za sve građane.

Inicijalni odbor čine zamjenice gradova Dubrovnika (Jelka Tepšić), Splita (Jelena Hrgović Tomaš) Zagreba (Jelena Pavičić Vukičević) i Osijeka (Žana Gamoš), gradonačelnice gradova Siska (Kristina Ikić Baniček), Sinja (Kristina Križanac), Pleternice (Antonija Jozić), Ozlja (Gordana Lipšinić), Iloka (Marina Budimir) te Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo i Ivana Krčelić, predsjednica Gradskog vijeća grada Siska.

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist