Aktualno

FOTO/’STRAŠNE ŽENE’ Kako je rubrika feminističkog portala prerasla u društvenu igru

FOTO/'STRAŠNE ŽENE' Kako je rubrika feminističkog portala prerasla u društvenu igru

U edukativnoj društvenoj igri kartama Strašne Žene zastupljene su 4 Hrvatice, i to Nada Dimić, Marija Jurić Zagorka, Ivana-Brlić Mažuranić, i nedavno preminula Daša Drndić, pojasnila je Staša Aras, urednica književnog programa Lazareta. Predstavljanje ‘Strašnih žena’ održalo se u petak u sklopu proslave Međunarodnog dana žena u Lazaretima.

– Karte su proizašle iz rubrike Strašne žene na portalu Vox Feminae, koje su prvenstveno imale za ideju izvući iz sjene neka imena žena koje su sudjelovale u formiranju naše današnje civilizacije, na području ljudskih prava, znanosti, književnosti, umjetnosti, kulture, za koja manje znamo – rekla je Aras.

Igra je namijenjena za 2 do 6 igračica ili igrača, uz jednostavna pravila. Karte se slažu iz tri otvorena špila po uzoru na pasijans, a svaka karta ima zapisane kategorije, kao na primjer politika, znanost ili ljudska prava, ovisno o kojoj ženi se radi. Također postoje karte akcije kojima igrač u određenom trenutku može promijeniti tijek igre ili utjecati na bodovanje. Cilj igre je prvenstveno edukativan, i ne odviše natjecateljski, naglasila je Aras.

– Igra je izašla u javnost u ožujku prošle godine. Kampanju javnog financiranja je smislila Gabrijela Ivanov, a prikupljeno je više od 30 tisuća dolara. Karte su na engleskom jeziku, i jako su dobro prihvaćene izvan Hrvatske. Postoji narudžba iz Italije za 10 tisuća špilova – objasnila je Aras.

Strašne žene dio su jedne od najuspješnijih ‘crowdfunding’ kampanja u Hrvatskoj dosad. Izradili su je domaće ilustratorice Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth i Nataša Rašović, u suradnji s programerom i piscem Želimirom Perišem.

Nakon kratke prezentacije sudionici su ostali na druženju uz zakusku, a raspravljale su, između ostalog i o problematici modernog feminizma.

Predstavljanju karata za Strašne žene prethodila je predstava ‘Kaplje’ Studentskog teatra Lero, i projekcija dokumentarnog filma ‘Žene, mediji, nasilje’. Organizatori su Platforma za Lazarete u kojoj sudjeluju Teatar Lero, Udruga Deša i Art radionica Lazareti.

Pročitajte još

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist