Županija

KONFERENCIJA ‘IZVRSNOST U TURIZMU’ Franković: Siguran sam da će Centar kompetentnosti donijeti Dubrovniku pet restorana s Michelinovim zvjezdicama

KONFERENCIJA 'IZVRSNOST U TURIZMU' Franković: Siguran sam da će Centar kompetentnosti donijeti Dubrovniku pet restorana s Michelinovim zvjezdicama

Konferencija ‘Izvrsnost u turizmu’ u organizaciji Regionalnog centara kompetentnosti održava se ovog četvrtka i petka u Hotelu Lapad. Cilj je konferencije okupiti sve partnere i ključne dionike projekta, upoznati se s njihovim radom, razmijeniti znanja i iskustva, te razraditi daljnje strateške ciljeve u ovom projektu važnim za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina naglasio je kako je ova konferencija izuzetno važna jer su uspjeli okupiti sve partnere pa i ravnatelje i voditelje regionalnih centara kompetentnosti iz cijele Hrvatske.

-Na taj ćemo se način međusobno dodatno upoznati te izmijeniti znanja i iskustva. Radi se na obrazovnom procesu i svih šest centara u tome mora sudjelovati pa će to u ukupnosti dati jednu kvalitetu obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. Da bismo do tih ciljeva došli jedna od karika u lancu je i Vila Čingrija uz Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik. Zgrada je u Garištu nedostatna svojim prostornim kapacitetima, mi ćemo je napraviti ugodnijim prostorom, ali ostaje činjenica da moramo i dalje još intenzivnije raditi na izgradnji nove škole na Babinom Kuku. Garište će se oplemeniti i urediti kao akademis, a Vila Čingrija dat će nam jednu posebnost i iskorak prema kvaliteti. Važna je za onaj krajnji cilj u kojem će učenici kroz kabinete u školi preko akademisa Garište doći do Čingrije gdje bi trebali biti spremni za najviše izazove koje nosi turizam u gradu Dubrovniku, a to je rad u hotelima s pet zvjezdica. Nama je cilj bio i bit će proizvesti kadrove za rad u hotelima s pet zvijezdica, a takav kadar lako se kasnije prilagodi i za niže zvjezdice po potrebi – rekao je Perušina.

Voditeljica Službe za strateško planiranje i programiranje Jelena Pavičić iz Ministarstva turizma i sporta istaknula je kako je iznimno zadovoljna suradnjom svih dionika ovog projekta te je iznijela korake koji su prethodno napravljeni.

Gradonačelnik Maro Franković rekao je kako je sada najbolje vrijeme za raspravljati o izvrsnosti u turizmu i njegovoj budućnosti u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj.

-Većina će sigurno gledati na ovaj projekt kroz dva infrastrukturna objekta Vile Čingrija i Garišta. Objekti će biti izvrsni, ali ključno je ono što će oni donijeti u budućnosti, a donijet će kvalitetu, ljude koji će moći steći cjeloživotno obrazovanje, napredovati u svojim strukama i kroz to pružati izvrsnost u turizmu. Vjerujem i siguran sam da će Centar kompetentnosti donijeti Dubrovniku pet restorana s Michelinovim zvjezdicama i izvrsnost u svemu. Siguran sam da je ovo samo početak jedne sjajne priče – naglasio je gradonačelnik.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je Centar kompetentnosti strateški važan projekt za našu županiju i naš turizam.

-Započeo je proglašenjem Turističke i ugostiteljske škole Centrom kompetentnosti, a nakon toga smo putem natječaja dobili 102 milijuna kuna, a od toga 30 milijuna kuna ide u obnovu Vile Čingrije, Garišta, Turističke i ugostiteljske škole i nabavku opreme. Od aktivnosti najvažnija je suradnja s gastronomskim centrom u Baskiji koji je jedan od najboljih centara te vrste. Oni su nam najvažniji suradnici pri uvođenju novih iskustava i tehnologije u našu destinaciju – istaknuo je župan.

Direktor Baskijskog centra Jose Maria Aicega Zubillaga naglasio je kako im je glavni cilj podijeliti iskustva i znanje u izvrsnosti i inovacijama u gastronomiji.

-Zajedno gradimo obrazovanje budućnosti, treniramo učitelje u novim znanjima, kreiramo nove programe  treniramo nove učitelje, nove programe, razvijamo cijeli plan izvrsnosti. Za buduće obrazovanje učenika u ugostiteljstvu i turizmu moramo privući talent u naš sektor, kao i mlade učenike i zadržati ih. Moramo im dati moderno obrazovanje – zaključio je Aicega Zubillaga.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist