Aktualno

KONFERENCIJA EURA Nebojša Stojčić dobitnik nagrade za najbolji znanstveni rad

KONFERENCIJA EURA Nebojša Stojčić dobitnik nagrade za najbolji znanstveni rad

Na netom završenoj konferenciji EURA 2023 – The European City: A practice of resilience in the face of an uncertain future koja se od 22 do 24. lipnja održala u Reykjaviku na Islandu nagradu za najbolji znanstveni rad odnijelo je istraživanje „The effect of tourism activity on housing affordability“ redovitog profesora Nebojše Stojčića s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju nastalo u koautorstvu s Josipom Mikulićem, Maruškom Vizek, Anitom Čeh Časni i James E. Payneom. Riječ je o konferenciji koju organizira EURA (European Urban Research Association), a rad  je dobio priznanje u konkurenciji preko 200 radova iz svih dijelova svijeta.

Istraživanje se bavi utjecajem sezonalnosti i koncentracije turizma na priuštivost nekretnina i nastalo je u sklopu projekta TOURCRO – Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Empirijska analiza, proizvod suradnje znanstvenika Ekonomskog instituta Zagreb, Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Ekonomskog fakulteta Zagreb i Instituta za turizam empirijski je dokazala na populaciji hrvatskih gradova i općina tijekom deset godina dugog razdoblja kako porast sezonalnosti i ukupne ranjivosti destinacije na turizam negativno utječu na priuštivost nekretnina za lokalno stanovništvo te tako tijekom duljeg razdoblja potiču gentrifikaciju i pad društvene održivosti.

Riječ je o istraživanju koje je već našlo mjesto u prestižnom znanstvenom časopisu Annals of Tourism Research, jednom od tri vodeća svjetska znanstvena časopisa iz područja turizma i najviše rangiranom svjetskom znanstvenom časopisu iz područja sociologije.

Podsjetimo, ovo je već četvrto priznanje znanstvenicima Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku za izvrsna znanstvena i nastavna postignuća u manje od dva mjeseca!

 

 

 

 

Pročitajte još

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna pobjednik je Dore!

Dulist

JARAK ZGROŽEN ‘Nož u grudi nedužnom mladiću je obično, a ne teško ubojstvo?’

Dulist

Ovog ponedjeljka daruj krv i spasi život!

Dulist