Aktualno

KONAVLJANI TVRDE Pod krinkom zaštite Prahivca ‘guraju’ se vlastiti interesi

KONAVLJANI TVRDE Pod krinkom zaštite Prahivca 'guraju' se vlastiti interesi

Na redakcijski mail DuLista stiglo je pismo (podaci poznati uredništvu) u kojem se iznose detalji problematike oko puta za Prahivac i Čistu luku u Konavlima. Početkom proteklog tjedna, podsjetimo, mala grupa nezadovoljnika koju predvodi jedan od članova obitelji Vidak istaknula je kako im je privatni investitor betonskim zidom i ogradom prepriječio put do Prahivca i prirodnih plaža, a koji koriste ‘preko 60 godina’. Ispostavilo se nakon izlaska na teren geodeta i službi Općine Konavle, o čemu smo izvijestili, da je riječ o dijelu zemljišta u privatnom vlasništvu. Ovaj put, donosimo pismo u kojem se rasvjetljuje cijela situacija, a koje prenosimo u cijelosti.

KONAVLJANI TVRDE Pod krinkom zaštite Prahivca 'guraju' se vlastiti interesi
Fotografije iz ljeta 2017. kada su Vidaci ‘izvršili ekocid u Čistoj Luci – Prahivcu’

-Iza ove tobožnje ‘brige’ oko zaštite prirodnih ljepota Prahivca i Čiste luke stoji obitelj Vidak koja već dvije subote poziva mještane u šetnju kako bi se zaštitilo ovo područje, a sve zbog navodnog straha od njegove preizgrađenosti. Ali, ne možemo se ne zapitati postoji li tu neki veći, osobni interes? A, imamo vrlo dobre razloge zbog čega bismo to i mogli pomisliti. Vidacima ovo nije prvi put da pokušavaju pod krinkom brige za opće dobro i zaštitu ostvariti svoje privatne interese i zahvate u prostoru. Bojimo se da je put za Prahivac samo kap u moru iza koje se ‘valja’ nešto veliko. Pa, krenimo redom.

Prema PPU Općine Konavle i Urbanističkom planu uređenja Cavtata sa Zvekovicom na tom je području planirano turističko naselje T1/T2 i luka nautičkog turizma. Urbanistički plan Cavtata sa Zvekovicom je donesen 2018. godine, a samo godinu dana prije donošenja UPU-a Cavtata sa Zvekovicom, u ljetu 2017. obitelj Vidak je bespravno krenula u uništavanje pomorskog dobra, ali i okolnih parcela, što je na sreću, zaustavljeno. Kada se povuče paralela između događanja 2017. i sada, dolazi se do zaključka da je obitelj Vidak 2017. godine, znajući za aktiviranje projekta turističkog naselja i luke nautičkog turizma, htjela povećati vrijednost svoje dvije parcele površine cca 2.500 m2 te su nasilno htjeli nešto ograditi. Ali, na sreću, u tom trenutku su reagirali mladi ljudi koji su sa svojim obiteljima bili u neposrednoj blizini na plaži te su alarmirali sve službe koje su tada reagirale i njihov je pokušaj zaustavljen. Tada je Vidacima ekologija bila na zadnjem mjestu, dovukli su trajektom bagere, beton i krenuli u akciju, gledali su samo svoj interes – navedeno je u pismu te su uz to priložene i fotografije iz ljeta 2017. kada su Vidaci ‘izvršili ekocid u Čistoj Luci – Prahivcu’.

KONAVLJANI TVRDE Pod krinkom zaštite Prahivca 'guraju' se vlastiti interesi
Fotografije iz ljeta 2017. kada su Vidaci ‘izvršili ekocid u Čistoj Luci – Prahivcu’

-A, danas kada su shvatili da je projekt od interesa države i cijele zajednice, Vidaci se postavljaju kao zaštitnici tog prostora te pokušavaju isprovocirati proteste iako od 2008. do danas u svim izmjenama urbanističkih planova za tu lokaciju i njenu namjenu nitko nije nikada dao nijednu primjedbu na javnim raspravama. Dakle, Vidaci zavode ljude i njima manipuliraju zbog svojih interesa. Pozivaju se na zaštitu Prahivca i Čiste luke, ali ne možemo se ne zapitati rade li to samo kako bi ucijenili budućeg investitora? Platforme poput Zavazda Konavle i Eko-Konavle to su prepoznale i zatražile da ne koriste njihove stranice u takve svrhe. Taj sukob sa svima i svakim je paravan za ostvarivanje isključivo svojih interesa – zaključeno je u pismu.

KONAVLJANI TVRDE Pod krinkom zaštite Prahivca 'guraju' se vlastiti interesi
Prahivac danas

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist