Aktualno

KONAČNO NOVO ZELENILO Gruž dobiva drvored odraslih stabala

gruz luka

U Dubrovniku je u posljednjih nekoliko godina sve izraženija gradnja novih objekata za stanovanje (i ‘rentanje’). U cijelom tom procesu, u pojedinim slučajevima, nažalost se izostavlja obogaćivanje krajobraza novom ‘zelenom infrastrukturom’. No, unatoč tomu, cijela ‘zelena’ slika grada nije toliko loša. Dubrovnik se ipak može pohvaliti površinama s raznim stablima i ‘zelenilom’, što u urbanim, što u izvangradskim područjima. Stabla sa svojim bogatim krošnjama posebno su cijenjena u ljetnom razdoblju, kada pružaju hlad, tijekom đira ili dok, primjerice, čekate autobus na stanici. Zaista, izuzetno godi kad vas u sjeni njihovih pokrova dočeka i po nekoliko stupnjeva niža temperatura. I to sve čine ta ‘obična’ stabla. Očito je kako i onim postojećima istječe rok trajanja pa se susrećemo sa situacijama u kojima ‘pokleknu’, primjerice, uslijed jakog nevremena. Nakon toga se njihovi ‘ostaci’ uklone, a građani se često pitaju hoće li se na istim mjestima saditi nova stabla?

Detaljni troškovnik
Grad Dubrovnik je očito htio dati većeg značaja javnoj ‘zelenoj infrastrukturi’. U javnosti je nedavno ‘odjeknula’ informacija kako će se u određenoj budućnosti provesti dva nova projekta. Riječ je o drvoredima na području ‘Bulevara’ i Gruža. Naime, Gradu Dubrovniku je za nove drvorede autohtonih sorti stabala u užem središtu grada nedavno odobreno ukupno 552 tisuće eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za oba projekta, kako su prethodno već naveli, Grad Dubrovnik je izradio preliminarne procjene investicija koje uključuju procijenjeni iznos za izradu projektne dokumentacije, planiranih radova i opreme te usluge stručnog nadzora.
—Osiguranim sredstvima financirat će se cjelovite investicije u zelenu infrastrukturu – projektna dokumentacija, nabavka sadnica, izvedba (svi potrebni radovi, urbana oprema i slično) te nadzor. Detaljni troškovnik i vrsta stabala definirat će se glavnim projektom, koji je u fazi ugovaranja, no vodit će se računa da to budu autohtona stabla prilagođena mikroklimatskim uvjetima i zahtjevnom urbanom staništu. Planiraju se saditi odrasla, formirana stabla – ističu u svom odgovoru za DuList. O kojim bi se autohtonim stablima moglo raditi, nismo dobili informaciju. Ovim projektima, kako navode dalje, formirat će se ‘nova zelena infrastruktura s novim vizurama u urbanom središtu grada koja će doprinijeti smanjenju temperature, a dobit će se i funkcionalne ozelenjene šetnice’.
—Ukupno se na ova dva područja planira zasaditi oko 65 stabala, a s ciljem smanjenja negativnih posljedica klimatskih promjena – rekli su u odgovoru.

semafori posta lapad kruzni tok03

Ostatak sredstava?
Bespovratna sredstava od 552 tisuće eura, koja su osigurana od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u oba projekta čine 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta, a preostali iznos osigurat će se iz proračuna te će se sukladno mogućnostima proračuna planirati i početak radova, objašnjavaju iz Grada Dubrovnika za DuList. Prethodno su već u priopćenju istaknuli kako su Odlukom Fonda Gradu Dubrovniku za projekt ‘Drvored Bulevar’ odobrena bespovratna sredstva u iznosu do 276.500 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625 eura. Za projekt ‘Drvored Gruž’ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva najviše u iznosu do 275.500 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375 eura. Na ‘Bulevaru’ je uz prometnicu planirana sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada sa sportskim centrom-nogometnim stadionom. Planirana je sadnja do 30 stabala. U Gružu je uz postojeću prometnicu predviđeno ozelenjivanje drvorednom sadnjom autohtonih stabala ovog područja velike lisne mase koja filtriraju zrak i potiču smanjenje temperature, a planirana je sadnja do 35 stabala, objasnili su u priopćenju.

‘Zato i jest stablo toliko skupo’
Gradonačelnik Mato Franković komentirao je nove drvorede za DuList.
—Angažirali smo krajobraznu arhitekticu, našu sugrađanku Miu Erak koja je napravila projekt sadnje stabala u Gružu. Stabla bi počeli saditi od kružnog toka pa prema Robnoj kući Minčeta. Nećemo sada u ovom prvom segmentu, prvom koraku uspjeti napraviti cijeli drvored, ali bi u ovoj godini napravili jedan dio, a nastavili sljedeće. Cilj je da, kad gledate od kružnog toka u Gružu s desne strane uz Lučku upravu pa sve do Minčete, bude drvored. Ovisno o prostornim mogućnostima negdje će stabla biti zasađena desno, negdje lijevo. Zanimljivo je složen koncept, a radi se o sredstvima koje smo dobili od Fonda za zaštitu okoliša. U troškovnik smo stavili odrasla stabla jer mala stabla, dok ona narastu, uzet će vrijeme te zato i jest to stablo toliko skupo. Isto mislimo napraviti od Pošte do igrališta, međutim, tamo ćemo zamijeniti postojeće borove jer su u lošem stanju – istaknuo je. Iz Grada Dubrovnika u odgovoru za DuList također ističu kako novim projektima drvoreda nastavljaju razvijati započeta ulaganja u zelenu infrastrukturu.
— Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac kao i rekonstrukcije parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama – navode.

Iz tiskanog izdanja

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist