Županija

KOMPOSTANA METKOVIĆ Projekt se uspješno privodi kraju

Čistoća Metković d.o.o. sa zadovoljstvom objavljuje skori uspješan završetak projekta izgradnje Kompostane Metković koji se očekuje do kraja ovog mjeseca, a povodom čega je održana konferencija za medije 20. studenoga u prostorijama Čistoće Metković.

Projekt, čija je ukupna vrijednost iznosila 24.425.048,92 kn, odnosno 3.241.761,09 EUR, obuhvaćao je izgradnju Kompostane. Nadzor radova je povjereni zajednici ponuditelja GEOPROMING d.o.o. iz Metkovića i Sedra Consulting d.o.o. iz Zagreba., dok je ugovor o izvođenju radova potpisan 23. 2. 2022., a izvođač radova je zajednica ponuditelja Texo Gradnja d.o.o. iz Mlina i Trag d.o.o. iz Dubrovnika.

Vrijednost ugovornih radova iznosi 15.999.944,49 kn, dok su dodatne usluge obuhvaćene ugovorima o nadzoru (395.000,00 kn), upravljanju projektom (228.000,00 kn), promidžbi i vidljivosti (98.038,80 kn) te ugovorenoj opremi (4.314.165,00 kn).

– Ovaj projekt nije samo infrastrukturni pothvat, već je i ključna inicijativa za promicanje svijesti o važnosti kompostiranja u zajednici. Kompostiranje ima ogroman potencijal za smanjenje ekološkog otiska, poticanje održivog života i očuvanje prirodnih resursa. Također, ovaj projekt ima ključnu ulogu u održivom gospodarenju otpadom našeg grada, pridonoseći smanjenju količine odloženog biootpada na odlagalištu otpada Dubravica. Nakon puštanja u pogon, očekujemo smanjenje od oko 2.500 tona biootpada godišnje, izjavio je Tomislav Jakić, direktor tvrtke Čistoća Metković d.o.o.

Faza uporabne dozvole je trenutno u tijeku, a službena primopredaja očekuje se do kraja ovog mjeseca. Projekt je također obuhvatio nabavu suvremenih strojeva za drobljenje, prevrtanje i prosijavanje biootpada, čime se postiže učinkovito razdvajanje i obrada materijala. Puštanjem u pogon ovih strojeva, očekuje se smanjenje odlaganja na odlagalištu Dubravica od oko 2.500 tona biootpada godišnje, što će značajno doprinijeti smanjenju pritiska na postojeće odlagalište.

Zahvaljujemo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, projektantskom uredu PANGEO Projekt d.o.o., te svim partnerima koji su sudjelovali u ovom važnom projektu. Sve aktivnosti mogu se pratiti na web stranici projekta: www.kompostana-metkovic.eu

Projekt Izgradnja kompostane Metković traje 40 mjeseci, ukupne vrijednosti 3.241.761,09 €, od čega je nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda 50 posto, a preostalih 50 posto je iz vlastitih sredstava Čistoće Metković d.o.o.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Čistoće Metković d.o.o. i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda

Pročitajte još

Centar za rehabilitaciju Josipovac na Prvenstvu Hrvatske u kuglanju

Dulist

Raspada se nova cesta u Slanom: ‘Asfalt je dva i pol puta tanji od projekta!’

Dulist

Načelnik Nardelli povećao iznos ovogodišnjih stipendija

Dulist