Grad

KOMORA ARHITEKATA U natječaju za Terminal utvrđene proceduralne greške

KOMORA ARHITEKATA U natječaju za Terminal utvrđene proceduralne greške

Hrvatska komora arhitekata (HKA) ukinula je registarski broj natječaja za ‘Terminal za brodove na kružnim putovanjima, centralno garažno-poslovnu građevinu i autobusni kolodvor’ u Dubrovniku isključivo iz proceduralnih razloga.

-Utvrđena je povreda načela ravnopravnosti, anonimnosti i neovisnog ocjenjivanja prilikom provođenja natječaja, pri čemu se radi o načelima zajamčenima Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza. Razlog za ukidanje registarskog broja je i sudjelovanje stručne savjetnice za promet u radu Tehničke komisije tijekom ocjenjivanja radova, što nije bilo predviđeno uvjetima natječaja – smatraju u Hrvatskoj komori arhitekata.

-Utvrđeno je kako je rad pod šifrom ’09’, autora Alfreda Michaela Schludera iz Beča, funkcionalno, konstruktivno i oblikovno u velikoj mjeri podudaran s ranije objavljenim nacrtnim specifikacijama iz ‘Elaborata zaštite okoliša za novi terminal za kruzere i trgovački centar u Dubrovniku’. Pritom je u Elaboratu, ranije objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode, kao nositelj zahvata naveden Dubrovnik International Cruise Port Investment, ujedno i raspisivač natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja – stoji u priopćenju HKA.

-Ukidanje registarskog broja natječaja nužna je mjera koju je Komora u okviru svojih ovlasti bila primorana poduzeti. Bit provođenja natječaja jest dobivanje najboljeg originalnog autorskog djela, te pronalaženje najboljih i najsposobnijih arhitekata za izradu daljnje potrebne projektne dokumentacije. Protivno je Pravilniku postupovno ignorirati osnovnu svrhu i načela provođenja natječaja – odluku je obrazložila predsjednica HKA-a Željka Jurković, dipl. ing. arh.

-Isto tako, uvjeti natječaja zabranjuju sudjelovanje na natječaju svim osobama koje su na bilo koji način sudjelovale u izradi studija koje su prethodile natječaju ili su bile upoznate s programom natječaja prije njegove objave, stoga je Upravni odbor utvrdio da se u predmetnom slučaju doista postupalo protivno proceduri – kaže se u priopćenju.

Također, iz Komore napominju kako je sumnja u premali broj parkirališnih mjesta u radu pod šifrom ’09’ odbačena. HKA prihvaća predmetno očitovanje Grada Dubrovnika iz srpnja ove godine, koje potvrđuje da je za područje obuhvaćeno natječajem Izmjenom i dopunom Generalnog urbanističkog plana smanjen broj parkirališnih mjesta javne namjene (u odnosu na broj utvrđen Urbanističkim planom uređenja Gruški akvatorij).

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist