Grad

Komemoracija u Memorijalnoj kući Rona Browna uz 26. obljetnicu tragične zrakoplovne nesreće

Na današnji dan, 3. travnja 1996. godine, na području brda Sv. Ivan, nedaleko Zračne luke Dubrovnik, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown te izaslanstvo s još 34 osobe na gospodarskoj misiji, sastavljeno od djelatnika ministarstva, gospodarstvenika, diplomata i novinara. U nesreći su živote izgubili i dvoje hrvatskih državljana te članovi posade.

Obilježavajući 26. godišnjicu tragične nesreće u Memorijalnoj kući Ronald Brown održana je komemoracija. U knjigu žalosti upisali su se predstavnici lokalne, regionalne i državne vlasti: gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić te predstavnici Općine Konavle i Zračne luke Dubrovnik. U knjigu žalosti upisali su se i doministrica u američkom Ministarstvu trgovine Marisa Lago kao i privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Mark Fleming.

Doministrica Lago istaknula je kako bi njene tragično preminule kolege iz Ministarstva trgovine i američke Vlade danas bili ponosni kada bi vidjeli Hrvatsku kao gospodarski prosperitetnu članicu Europske unije i NATO-a.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je što je za Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik tada značio dolazak visokog dužnosnika Sjedinjenih Američkih Država.

–Danas svjedočimo izvrsnim bilateralnim odnosima i uspješnoj gospodarskoj suradnji, a koja se u našem gradu pokazuje i velikim brojem američkih turista – rekao je gradonačelnik.

Memorijalna kuća Ronalda Browna u Dubrovniku je otvorena povodom prve obljetnice tragedije. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao je ministra Browna posmrtno Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinosi razvitku gospodarskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Redom hrvatskog trolista odlikovano je i čitavo izaslanstvo, uključujući posadu zrakoplova.

Pročitajte još

POLICIJA NA TERENU Pijani Britanac nogama razvalio vrata nove škole i kuće u Ulici Ilije Sarake

Dulist

Predstavnici Grada održali sastanak sa voditeljem Ureda Međunarodne organizacije za migracije

Dulist

ODOBRENO KORIŠTENJE POJAČALA Franković održao sastanak s predstavnicima glazbenika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija