Grad

KOME NISU STIGLI KABELI Kasne radovi na kanalizacijskom sustavu Prijevor-Obuljeno

KOME NISU STIGLI KABELI Kasne radovi na kanalizacijskom sustavu Prijevor-Obuljeno

Odužili su se radovi na kanalizacijskom i vodovodnom sustavu Prijevor-Obuljeno u sklopu projekta Jadran, koji su započeli u ožujku prošle godine, a prema najavama, trebali su biti gotovi do ožujka ove. Izvođač je tvrtka Viadukt, a radovi uključuju izgradnju 4 kilometra dugog kanalizacijskog i vodovodnog cjevovoda uz desnu obalu Rijeke dubrovačke te 1,5 kilometra cjevovoda u trasi ceste za Mokošicu koji se financira zajmom Svjetske banke.

Podsjetimo, iako prvotno to nije planirano, predloženo je da se kroz ovaj projekt polože i kabeli za javnu rasvjetu i elektroopskrbu. Nedavno se među stanovništvom toga dijela Dubrovnika pojavila bojazan kako do završetka prvog dijela dionice, koja bi zbog skore kontrole EBRD-a trebala biti asfaltirana do sredine lipnja, neće biti položeni kabeli za struju, pa će se kasnije morati ponovno kopati. Krajnji rok za završetak radova je rujan ove godine, a u suprotnom će Vodovod i Hrvatske vode morati odmah vratiti svoj dio zajma. Radovi su se dijelom odužili jer je Elektrojug imao problema s javnom nabavom, tvrdi direktor Vodovoda Pero Mišković.

– Zahtjev Viadukta je bio da radovi traju do Nove godine, no mi smo bili uporni. Voditelji projekta Jadran iz Hrvatskih voda također su zagovarali taj datum i on je prihvaćen. Postoji tu još neka prepiska i i vjerojatno Hrvatske vode neće pristati na bilo kakvu promjenu termina završetka. U tom smislu su pojačali radove, radi se subotom u više smjena. U Elektrojugu su imali problema s javnom nabavom i opskrbom kabelima, pa je javna nabava poništena. Istina je da zbog toga radovi djelomično kasne. Inače i u gradu je bilo nekih nedoumica oko postavljanja i načina montaže. No, to je usuglašeno. Imamo tjedne sastanke s voditeljicom projekta, i na nedavno održanom sastanku taj problem nije posebno naglašen – rekao nam je direktor Vodovoda Pero Mišković dodavši kako se struja radi usput na zamolbu Grada Dubrovnika. Što se pak tiče kontrole od strane EBRD-a i požurivanja radova, Mišković je naglasio:

– Kontrole su bile nedavno, one su stalne. Predstavnik Svjetske banke Gavrić je bio prije 15 dana. On obavezno dolazi jedanput mjesečno, obiđe gradilište, informira se o svim aktivnostima, dinamici izvođenja. Postoji mogućnost da dođe netko iz Washingtona, no nemam najava oko toga. Ali vjerojatno će doći jer nisu bili od prošle godine – istaknuo je te je demantirao je mogućnost asfaltiranja bez da se postave kabeli.
– To je nemoguće. Planira se asfaltirati 1700 od ukupno 2300 metara do 15. Lipnja. A do 15. rujna planira se asfaltirat ostatak. Teško je raditi na tom zahvatu jer je cesta uska. Inače, ovaj projekt košta nešto manje od 24 milijuna kuna. Sada nam je odobreno još 2 milijuna kuna za dodatne radove koji su se pojavili zbog uvjeta na terenu, dodatnog injektiranja, promjene trasa, dodatnih izrada propusta oborinskih voda i ostaloga – zaključio je Mišković.

Elektrojug sve odradio kako treba

Iz Elektrojuga pak demantiraju kako su oni krivci za kašnjenje radova te kako je poništena javna nabava.
– Kako bi se poboljšale naponske prilike na predmetnom području Elektrojug Dubrovnik u sklopu projekta izgradnje kanalizacije i vodovoda Prijevor-Obuljeno izvodi polaganje elektroenergetskih kabela niskog napona – istaknuli su u svom odgovoru za DuList iz Elektrojuga dodavši kako je ‘prateći dinamiku na gradilištu do sada ugrađeno cca 1000 metara niskonaponskog kabela, te će se tako raditi do završetka radova, nakon kojih neće biti potrebe za novim radovima na cesti’.
Pero Mišković i dalje tvrdi kako su radovi dijelom kasnili zbog Elektrojuga, pa je očito jasno kako je riječ o neusklađenosti svih aktera koji sudjeluju u ovim radovima. Najlakše je odgovornost za kašnjenje prebaciti na nekog drugog ili se pokušati opravdati problemima s javnom nabavom i težinom zahvata. Uostalom, svaki zahvat koji se radi na našem području slovi kao ‘izuzetno kompliciran’.

Predsjednik vijeća Gradskog kotara Komolac Božo Letunić zadovoljan je dinamikom izvođenja radova.
– Priprema se asfaltiranje jednog dijela, od skretanja sa magistrale i sa mosta prema samostanu. Položena je sva instalacija, ukopavaju se vodovodne cijevi za kućne priključke, polažu se podzemni kabeli za kućne priključke i javnu rasvjetu, te sve ide svojim tokom – naglasio je. I on je ističe kako je bilo određenih problema s Elektrojugom, no, to je bilo samo trenutno.
– Nisu se uskladili radovi, no to je riješeno naredni dan. Vjerujem da bi se mogli ispoštovati rokovi – dodao je.
– Sudjelujem na koordinaciji u Vodovodu kako bi rješavali primjedbe stanovništva i mogu reći da problema ima jer je teren vrlo zahtjevan, prometnica je uska, pa ti veliki strojevi vrlo teško komuniciraju, ali se ne možemo požaliti na koordinaciju. Uvijek kad nešto iskrsne, nastojimo riješiti probleme. Sve u svemu, ovo je jedan od boljih primjera kako se radi, a uvijek ćete naći nekoga tko ima primjedbe – zaključio je Letunić.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist