Kultura

KOLO, POSKOČICA, LINĐO FA Linđo predstavio znanstvenu etnološko-folklorističku studiju

Folklorni ansambl Linđo u suradnji s vanjskim suradnicima i znanstvenicima uspješno je realizirao još jedan veliki projekt započet 2019. godine. Projekt naziva Kolo, poskočica, linđo – Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko-neretvanske županije, autora etnologa Ivice Kipre uspješno je zaključen izdavanjem i predstavljanjem vrijedne znanstvene etnološko-folklorističke studije čiju su vrijednost prepoznali i istakli eminentni hrvatski stručnjaci s područja etnologije i folkloristike, recenzenti, dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Lidija Bajuk s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Predstavljanjem ove publikacije u slavljeničkoj 55. godini FA Linđo je ukazao na važnost kontinuiranog praćenja stanja očuvanosti žive baštine na terenu i njezine uvijek nove interpretacije.

Potporu projektu dao je Grad Dubrovnika, ali i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Sustavnim terenskim radom, audio ispitivanjem kazivača i video snimanjem plesača Kulturno-umjetničkih društava na širem području, snimljeno je 58 kazivača i 13 plesnih izvedbi odnosno 11 lokalnih KUD-ova. Ovom prilikom zahvaljujemo se KUD-u „Stjepan Radić“ iz Pridvorja, KUD-u „Čilipi“ iz Čilipa, KUD-u „Marko Marojica“ iz Župe dubrovačke, KUD-u „Sveti Juraj Osojnik“ s Osojnika, KUD-u „Lijerica“ iz Slanoga, KUD-u „Dubrovački primorski svatovi“ iz Gornjih sela, KUD-u „Ponikovska poskočica“ iz Ponikava, KUD-u „Natko Nodilo“ iz Babina polja na Mljetu, FKU „Primorska lijera“, KU „Linđo“ Ošlje-Stupa, KUD „Metković“ iz Metkovića.

Na projektu je uz ravnatelja Vlaha Kljunka kao dio projektnog tima sudjelovala i voditeljica i koordinatorica projekta gospođa Dubravka Sarić. Za fotografije na terenu bile su zadužene djelatnice FA Linđo Marica Vlahinić i Tajana Kera, a za video snimke Toni Miletić i LMT studio.

Uz urednika i koautora publikacije Ivicu Kipru, svoj znanstveni doprinos kao koautori studije dali su i prepoznati folklorist Vidoslav Bagur i vrstan etnomuzikolog Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Posebnu vrijednost publikaciji daju i prilozi koji sadrže notne zapise različitih izvedbi linđa na lijerici, za čiju je transkripciju, odnosno notaciju, s audio zapisa zaslužan glazbenik Vicko Dragojević. Upečatljivo grafičko oblikovanje publikacije potpisuje grafička dizajnerica Ivana Putica.

Pročitajte još

Jasen Boko dubrovačku publiku odveo na putovanje Indijskim potkontinentom

Dulist

Ivica Kipre novi je voditelj Etnografskog muzeja

Dulist

KRIMI STRIP Detektivska priča dubrovačkog srednjoškolca Nikole Barabe predstavljena u Saloči od zrcala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija