Aktualno

KOLIKO GOSTIJU U DUBROVNIK DOVODI MICE TURIZAM ‘U postsezoni je izazov dovesti velike kongrese’

KOLIKO GOSTIJU U DUBROVNIK DOVODI MICE TURIZAM 'U postsezoni je izazov dovesti velike kongrese'

Dubrovnik se zadnjih godina isprofilirao kao najvažnije kongresno odredište Hrvatske, a organizacijom brojnih domaćih i međunarodnih kongresa, konferencija i skupova znatno pojačavamo rezultate u pred i post sezoni.

I dok se još uvijek raspravlja o potrebi izgradnje velikog višenamjenskog kongresnog centra današnje kongresne dvorane brojnih dubrovačkih hotela, uglavnom visokokategornika, dovoljne su za primanje ukupno preko 10 tisuća sudionika. S dolaskom podsezone istražili smo jesu li dubrovački hoteli zadovoljni popunjenosti tijekom listopada i studenog kada se očekuje i održavanje niza skupova, kongres i konferencija, većih i manjih.

Dobra popunjenost, ali…
Redom svi ističu kako očekuju jako dobru popunjenost, upravo u danima održavanja MICE događanja. No, istaknuta je i loša prometna povezanost Dubrovnika, posebno u studenom i prosincu, zbog čega se, navode iz nekih hotela, realizira vrlo mali broj međunarodnih događaja.
Iz Hotela Rixos Libertas tako ističu kako će popunjenost u listopadu biti vrlo dobra, upravo zahvaljujući održavanju kongresa.
– Nažalost, u studenome će popunjenost biti prilično niska. Veći broj gostiju se očekuje upravo u datumima održavanja MICE događanja – ističu iz Rixos Libertasa.
Jako dobru kongresnu popunjenost tijekom listopada i studenog očekuju i u Importanne Hotels & Resortu, gdje će se održati nekoliko desetaka međunarodnih i domaćih konferencija, seminara, sastanaka…
– I ove godine u našim hotelima je održan velik broj domaćih i međunarodnih konferencija, zadovoljni smo dosadašnjom sezonom koja se nastavila i uspješnom posezonom za koju smo se izvrsno pripremili te očekujemo da rezultat neće izostati. Međutim, u studenom i prosincu je i dalje što se MICE segmenta tiče fokus na hrvatskom tržištu i regiji budući se nažalost, iako ima interesa, zbog loše prometne povezanosti vrlo mali broj međunarodnih događanja realizira – navode iz tvrtke Valamar Riviera.
Zadovoljstvo ne kriju ni u Hilton Imperialu:
– Popunjenost hotela je visoka, bolja nego lani. Većinom se radi o individualnim gostima, te odmorišnom segmentu. Kongresni turizam je jednak kao i lani.
Iz Dubrovačkih vrtova sunca također spominju problem loše povezanosti Dubrovnika s Europom i svijetom.
– Iako popunjenost smještajnih kapaciteta u ovom razdoblju neće biti na visokoj razini kao u mjesecima glavne sezone mi smo vrlo zadovoljni očekivanom popunjenosti za navedene mjesece. U postsezoni uvijek je izazov dovesti velike kongrese, većinom zbog vrlo loše povezanosti Dubrovnika s gradovima u Europi i svijetu – naveli su iz Dubrovačkih vrtova sunca.
Iz Jadranskih luksuznih hotela, hotelske grupacije kod koje su hoteli Croatia i Dubrovnik Palace vodilje kongresnih kapaciteta, te primjerice Excelsior za incentive događaje, nisu bili u mogućnosti dostaviti tražene podatke. Ovdje tek treba istaknuti kako je JLH s otvaranjem Hotela Kompas pojačao svoje kongresne kapacitete s dvoranom za 400 uzvanika.

Hotelski kapaciteti
Inače, dubrovački hoteli, redom visokokategornici, raspolažu kongresnim dvoranama kapaciteta od 200 do najviše 1400 sudionika.
Tako Hotel Rixos Libertas Dubrovnik ima na raspolaganju kongresni centar veličine od 2.000 m2 i ukupnog kapaciteta za 1.400 sudionika. Korisnicima je na raspolaganju ukupno 8 dvorana i prostorija za sastanke. Prednjači Dvorana Mistral koja može zaprimiti do 1.000 osoba, a ista ima mogućnost pregrađivanja na tri manje dvorane. Ostalih sedam prostorija za sastanke kreću se s kapacitetima od 100 do 35 osoba (za VIP sastanke).
– Trenutno su održana dva veća Kongresa, a do kraja 2015. sezone očekujemo nekoliko skupova srednje veličine. U ovom trenutku još ne možemo potvrditi točan broj sudionika – istaknuli su iz ovog dubrovačkog hotela na pitanje koliko će se kongresa i s koliko sudionika održati do kraja ove godine.
– Pri organizaciji konferencije ili drugog poslovnog sastanka, Importanne Hotels & Resort-u omogućuje izbor jedne od 14 multifunkcionalnih dvorana, koje mogu ugostiti između 15 i 500 gostiju. Svake godine Importanne Resort ponosni je domaćin raznovrsnim konferencijskim događanjima. Mnogi organizatori iz godine u godinu odabiru ovaj Resort, što potvrđuje visoke standarde usluge koju osigurava – navela je Romana Antunović, direktorica prodaje Importanne Hotels & Resorta. Dodala je i kako će se tijekom 2015. godine u Resortu održati preko 90 međunarodnih i domaćih skupova (konferencije, sastanci, seminari, incentivi) na kojima će sudjelovati preko 4.000 sudionika.
– Valamar Riviera u Dubrovniku, na poluotoku Babin kuk u svom vlasništvu ima skupinu vrhunskih hotela koji imaju najveće MICE kapacitete u kompaniji i Dubrovniku. Od pet hotela, čak četiri imaju značajne MICE sadržaje – Valamar Dubrovnik President 5*, Valamar Lacroma Dubrovnik 4*, Valamar Argosy 4* i Tirena 3*. Ova četiri hotela zajedno imaju 16 konferencijskih dvorana i dvorana za sastanke sveukupnog kapaciteta oko 2400 osoba. Do kraja ove godine u našim hotelima održat će se još desetak kongresa, seminara i drugih događanja – naveli su iz odnosa s javnošću tvrtke Valamar Riviera d.d.
Iz Hilton Imperiala Dubrovnik istaknuli su kako je ‘broj kongresa i polaznika do kraja godine poznat hotelu, no nismo u mogućnosti izlaziti u javnost s podatcima.’ Hotel ima sedam multifunkcionalnih dvorana za sastanke i kongrese, za maksimalno 440 osoba.
Iz Dubrovačkih vrtova sunca naglašavaju kako je glavna dvorana Soderini površine 753 m2 s kapacitetom do 900 ljudi, a tu je i osam dvorana za sastanke.
– Vrlo smo ponosni na nekoliko kongresa koji će se održati u Dubrovačkim Vrtovima Sunca do kraja 2015. Zasad je do kraja 2015. potvrđeno 5 kongresa za 200 ljudi te dva velika kongresa za preko 300 ljudi. Također smo trenutno u pregovorima s klijentima za organiziranje još nekoliko događanja u resortu do kraja godine – zaključuju iz Vrtova sunca.
Dubrovnik je bez sumnje kongresna destinacija, no i ovaj put se potvrdilo kako nam na ruku ne ide loša prometna povezanost, posebno tijekom zimskih mjeseci s obzirom da se kongresi organiziraju u post i pred sezoni.
PRVE ‘ŽRTVE’ IZBJEGLIČKE KRIZE
Otkazivanje skupova?
Početkom ovog tjedna stigle su i prve najave otkazivanja kongresnih skupova u Dubrovniku, a sve zbog izbjegličke krize tijekom koje je kroz Hrvatsku protutnjalo preko 70 tisuća migranata. Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je tako kako još treba vidjeti hoće li izbjeglička kriza utjecati na tijek posezone, posebice hoće li se ostvariti najave o otkazivanju nekih kongresa u Dubrovniku.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist