Politika

[ANKETA] Kojem kandidatu za župana Dubrovačko-neretvanske županije ćete dati svoj glas 16. svibnja?

Vlada Republike Hrvatske raspisala je ove srijede lokalne izbore na kojima u svibnju biramo čelne osobe županije, grada te općina. Ono što sad slijedi jest prikupljanje potpisa za kandidaturu, a sve će službeno biti poznato tek 29. travnja kad će se objaviti pravovaljane liste kandidata. No, mnogi političari na krajnjem jugu Hrvatske već su debelo zagazili u kampanju. Za čelnu osobu županije kandidaturu je najavilo osam kandidata. DuList je stoga odlučio ‘ispipati’ bilo čitatelja i u ovoj prvoj anketi vidjeti kako tko od potencijalnih kandidata kotira među svojim biračima. Anketom smo obuhvatili sve one koji su do danas najavili kandidaturu, a hoće li se svi oni i naći na listama, znat ćemo krajem travnja.

Prvi je svoju kandidaturu najavio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji ide po svoj četvrti mandat. Kandidat za zamjenika mu je Joško Cebalo, a HDZ je nedavno obznanio i kako na izbore izlazi u koaliciji s HSS-om, HSLS-om, HSU-om te Hrast-om.

blank
Nikola Dobroslavić

Iako se dugo špekuliralo o njegovom političkom angažmanu, tek sredinom ožujka i službeno je potvrđeno kako u utrku za Ranjinu ulazi i Roko Tolić kao nezavisni kandidat uz podršku HNS-a i SDP-a te platforme Dubrovnik naš Grad Andra Vlahušića. Direktorica Turističke zajednice Grada Ploče Maja Erak kandidatkinja je za njegovu zamjenicu.

blank
Roko Tolić

Mostovac Božo Petrov dugo je vagao o načinu izlaska na županijske izbore, a još početkom godine pojavile su se špekulacije o koaliranju s SDP-om. Vagalo se i hoće li Most, baš kao što je to učinio SDP, podržati Tolića kao nezavisnog kandidata za župana. No, sve je to palo u vodu nakon što je Petrov najavio samostalni izlazak na izbore s kandidatom za zamjenika mu Josipom Mikušem.

blank
Božo Petrov

Ispred političke stranke Srđ je Grad u izbornu utrku za Županiju ulazi Marko Giljača, bivši novinar, danas osnovnoškolski nastavnik i judaš, koji u aktivno javno-političko djelovanje ulazi tek 2017. godine kao županijski vijećnik. Kandidatkinja za zamjenicu mu je Igra Šain Kovačević.

blank
Marko Giljača

Za sad se samo jedna dama odvažila na ulazak u izbornu utrku. Riječ je o Terezini Orlić, bivšoj predsjednici Županijske komore Dubrovnik, koja je u protekle četiri godine bila gradska vijećnica Dubrovačkog demokratskog sabora Pera Vićana. Kandidat za zamjenika župana ove stranke je prof. Ivan Jelčić, koji je s Orlić protekle četiri godine dijelio vijećničku klupu.

blank
Terezina Orlić

Kandidaturu je najavio i dubrovački ugostitelj Maro Hajdarhodžić, koji se za razliku od ostalih potencijalnih kandidata nije ‘bacio’ na slanje priopćenja i sazivanje konferencija za medije, ali je ‘upadao’ na konferencije i skupove drugih kandidata uz glasne povike ‘odobravanja’.

blank
Maro Hajdarhodžić

Domovinski pokret na izbore je trebao ići s umirovljenim pomorskim kapetanom Ivicom Matićem. Međutim, Matić je odustao od kandidature, a Domovinski pokret neće uopće imati svog kandidata za župana, već će uskoro objaviti koga će podržati.

U utrku za župana trebao se uključiti i pomorski kapetan, Konavljanin Cvijeto Božović, no od kandidature je odustao.

Pročitajte još

PONOS U OBITELJIMA FESTANJULA Dobili smo najveću čast koja se u Dubrovniku nekome može iskazati

Leona Rašica

PREKRASNE VIJESTI Mihovil Španja i njegova Jelena postali su roditelji malenog Roka

Dulist

DIVNA, SIMPATIČNA I TALENTIRANA Nikoleta Ivanković – nova mlada glazbena nada

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija