Politika

[ANKETA] Kojem kandidatu za župana Dubrovačko-neretvanske županije ćete dati svoj glas 16. svibnja?

Vlada Republike Hrvatske raspisala je ove srijede lokalne izbore na kojima u svibnju biramo čelne osobe županije, grada te općina. Ono što sad slijedi jest prikupljanje potpisa za kandidaturu, a sve će službeno biti poznato tek 29. travnja kad će se objaviti pravovaljane liste kandidata. No, mnogi političari na krajnjem jugu Hrvatske već su debelo zagazili u kampanju. Za čelnu osobu županije kandidaturu je najavilo osam kandidata. DuList je stoga odlučio ‘ispipati’ bilo čitatelja i u ovoj prvoj anketi vidjeti kako tko od potencijalnih kandidata kotira među svojim biračima. Anketom smo obuhvatili sve one koji su do danas najavili kandidaturu, a hoće li se svi oni i naći na listama, znat ćemo krajem travnja.

Prvi je svoju kandidaturu najavio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji ide po svoj četvrti mandat. Kandidat za zamjenika mu je Joško Cebalo, a HDZ je nedavno obznanio i kako na izbore izlazi u koaliciji s HSS-om, HSLS-om, HSU-om te Hrast-om.

blank
Nikola Dobroslavić

Iako se dugo špekuliralo o njegovom političkom angažmanu, tek sredinom ožujka i službeno je potvrđeno kako u utrku za Ranjinu ulazi i Roko Tolić kao nezavisni kandidat uz podršku HNS-a i SDP-a te platforme Dubrovnik naš Grad Andra Vlahušića. Direktorica Turističke zajednice Grada Ploče Maja Erak kandidatkinja je za njegovu zamjenicu.

blank
Roko Tolić

Mostovac Božo Petrov dugo je vagao o načinu izlaska na županijske izbore, a još početkom godine pojavile su se špekulacije o koaliranju s SDP-om. Vagalo se i hoće li Most, baš kao što je to učinio SDP, podržati Tolića kao nezavisnog kandidata za župana. No, sve je to palo u vodu nakon što je Petrov najavio samostalni izlazak na izbore s kandidatom za zamjenika mu Josipom Mikušem.

blank
Božo Petrov

Ispred političke stranke Srđ je Grad u izbornu utrku za Županiju ulazi Marko Giljača, bivši novinar, danas osnovnoškolski nastavnik i judaš, koji u aktivno javno-političko djelovanje ulazi tek 2017. godine kao županijski vijećnik. Kandidatkinja za zamjenicu mu je Igra Šain Kovačević.

blank
Marko Giljača

Za sad se samo jedna dama odvažila na ulazak u izbornu utrku. Riječ je o Terezini Orlić, bivšoj predsjednici Županijske komore Dubrovnik, koja je u protekle četiri godine bila gradska vijećnica Dubrovačkog demokratskog sabora Pera Vićana. Kandidat za zamjenika župana ove stranke je prof. Ivan Jelčić, koji je s Orlić protekle četiri godine dijelio vijećničku klupu.

blank
Terezina Orlić

Kandidaturu je najavio i dubrovački ugostitelj Maro Hajdarhodžić, koji se za razliku od ostalih potencijalnih kandidata nije ‘bacio’ na slanje priopćenja i sazivanje konferencija za medije, ali je ‘upadao’ na konferencije i skupove drugih kandidata uz glasne povike ‘odobravanja’.

blank
Maro Hajdarhodžić

Domovinski pokret na izbore je trebao ići s umirovljenim pomorskim kapetanom Ivicom Matićem. Međutim, Matić je odustao od kandidature, a Domovinski pokret neće uopće imati svog kandidata za župana, već će uskoro objaviti koga će podržati.

U utrku za župana trebao se uključiti i pomorski kapetan, Konavljanin Cvijeto Božović, no od kandidature je odustao.

Pročitajte još

Vlahušić: Mato Franković krši načelo trodiobe vlasti

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Prioriteti su nam očuvanje radnih mjesta, isplata plaća i socijalnih davanja

Dulist

PLATFORMA DUBROVNIK NAŠ GRAD Gradska uprava zaboravila je Mokošicu, mi ćemo to promijeniti

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija