Politika

[ANKETA] Kojem kandidatu za gradonačelnika Grada Dubrovnika ćete dati svoj glas na izborima 16. svibnja?

Dubrovčani u svibnju odlučuju tko će voditi grad u predstojeće četiri godine. Naime, Vlada Republike Hrvatske raspisala je ove srijede lokalne izbore. Slijedi prikupljanje potpisa za kandidaturu, a sve će službeno biti poznato 29. travnja kad će se objaviti pravovaljane liste kandidata. Za funkciju prvog čovjeka Dubrovnika, prema posljednjim informacijama, natjecat će se osam kandidata. DuList je stoga odlučio ‘ispipati’ bilo čitatelja i u ovoj prvoj anketi vidjeti kako tko od potencijalnih kandidata kotira među svojim biračima. Anketom smo obuhvatili sve one koji su do danas najavili kandidaturu, a hoće li se svi oni i naći na listama, znat ćemo krajem travnja.

Na prvom mjestu tu je aktualni gradonačelnik HDZ-ov Mato Franković koji ide po svoj drugi mandat. Frankoviću je ovo treći put kako se upušta u lov na gradonačelničku fotelju. Zamjenica će mu kako je najavio biti Jelka Tepšić, a koja je tu funkciju i obnašala Frankoviću uz rame protekle četiri godine.

Mato Franković
Mato Franković

Politički povratnik je Andro Vlahušić. On je ponovno odlučio okušati svoju sreću na biračkim mjestima, no ovog puta kao nositelj liste platforme Dubrovnik – naš grad. Desna ruka će mu biti Nataša Gabričević iz HNS-a koji ove godine neće iznjedriti svog kandidata.

blank
Andro Vlahušić

Svoju kandidaturu objavio je i SDP-ov Ivan Tropan, relativni politički anonimus. Na ovaj potez odlučio se nakon što se dotadašnji ‘konj za trku’ SDP-a Jadran Barač odlučio povući iz ringa. Za Tropanovu zamjenicu predstavljena je, također politički nepoznata, Anita Bonačić Obradović, inače kćer Tatjane Šimac Bonačić, dugogodišnje gradske vijećnice SDP-a te svojedobno i zamjenice tadašnjeg gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića.

blank
Ivan Tropan

Na poziciju prvog čovjeka grada također pretendira poduzetnik Pero Vićan, nositelj liste Demokratskog sabora u Dubrovniku. On sa svojom desnom rukom – liječnicom iz OB Dubrovnik dr. Sanjom Mlinarić Vrbica uz gradonačelnički položaj namjerava, kako je rekao, osvojiti u Gradskom vijeću barem 12 mjesta. ‘Liste ćemo objaviti po Uskrsu. Bit će novih mladih ljudi, ali i starijih, iskusnih. Ispoštivali smo i rodnu ravnopravnost’, najavio je Vićan.

blank
Pero Vićan

Boje Mosta u našem gradu pak će braniti Maro Kristić. Kristić je za svog zamjenika odabrao dugogodišnjeg turističkog radnika i svojedobnog direktora TZ grada Dubrovnika Tonćija Skvrcu.

blank
Maro Kristić

Đuro Capor je kandidat za gradonačelnika Srđ je grad koji od listopada lani nose prefiks političke stranke te on Dubrovnikom namjerava upravljati uz pomoć kolege Nikše Selmanija. Razlog zašto su tek sada odlučili izaći s vlastitim kandidatom je, objasnili su, što je u našem gradu konačno sazreo trenutak za promjene.

blank
Đuro Capor

Željko Raguž, ujedno njen predsjednik, odabir je DUSTRA-e za čelnika Dubrovnika. Njegova desna ruka je turistička djelatnica i donedavna gradska vijećnica Ivana Šepak. ‘Tijekom cijele kampanje neću govoriti ni protiv koga iako je to popularno. Smatram da su svi kandidati dobri, da imaju kvalitete, ali da smo mi bolji’, poručio je prilikom predstavljanja kandidature Raguž.

blank
Željko Raguž

Javnosti malo poznata poduzetnica Ivana Končevski ispred Domovinskog pokreta jedina je žena u utrci za ovu funkciju. U utrku je planirala ući sa svojom kandidatkinjom za zamjenicu Nikicom Bautović Ramljak, međutim, ona se u međuvremenu povukla s mjesta kandidatkinje za zamjenicu gradonačelnice te Domovinski pokret sada treba ponovno izabrati nekoga za tu poziciju. ‘Kako smo na nacionalnoj razini donijeli potrebnu svježinu, tako ćemo i u ovome gradu’, rekla je Končevski.

blank
Ivana Končevski

O kandidaturi za gradonačelnika Dubrovnika iako je službeno nije objavio, razmišlja dubrovački karićar Ivica Roko. Kako je naveo za DuList, ide s nezavisnom listom za Gradsko vijeće. Nije planirao kandidaturu za gradonačelnika, ali s obzirom na to koliku podršku ima, moguća je i ona. ‘Zasad idem samo za vijećnika, a o kandidaturi za gradonačelnika će svi biti obaviješteni na vrijeme’, komentirao je.

blank
Ivica Roko

Pročitajte još

UKLJUČENI I FRIZERSKI SALONI Najam gradskih poslovnih prostora i javnih površina umanjen za 50 posto

Dulist

BURNA RASPRAVA O SMANJENJU NAKNADA Vićan Selmaniju: Možete mi reći da sam debeo i ružan, ali ne i da sam socijalno neosjetljiv

Dulist

‘SAD JE PRILIKA POMOĆI I NJIMA’ Autobuserima smanjena cijena zaustavljanja na Pilama za 30 posto

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija