Hrvatska

Koje se novčanice najčešće krivotvore?

Koje se novčanice najčešće krivotvore?

U drugom polugodištu prošle godine u Hrvatskoj je registrirano ukupno 814 komada krivotvorenih novčanica svih valuta, pri čemu najveći udio od 70,5 posto imaju krivotvorine eura, dok je svaka peta krivotvorena bila novčanica kune.

Od srpnja do prosinca 2017. godine iz optjecaja su izdvojena 163 komada krivotvorenih novčanica kune, što je gotovo duplo više nego u istom razdoblju 2016. godine. No, na cjelogodišnjoj je razini uočljivo smanjenje za 41 posto, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

I u razdoblju srpanj-prosinac prošle godine najčešće krivotvoreni apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna s 94 registrirane krivotvorine, što je u ukupnom broju krivotvorina kune udio od 57,7 posto.

U ukupnoj količini registriranih krivotvorina novčanica kune nešto veći udio u drugom su polugodištu prošle godine imali i apoeni od 500 kuna (18,4 posto) te od 100 kuna (12,9 posto), dok je udio novčanica od 1000 kuna bio 6,1 posto, 50 kuna 3,7 posto, a udjele od po 0,6 posto u ukupnom broju imale su krivotvorine novčanica od 10 i 20 kuna.

U ukupnom broju krivotvorina najveći udio imaju novčanice eura, 70,7 posto. Najčešće su u drugom polugodištu prošle godine bile krivotvorine eura u apoenu od 50 eura, koje s registriranih 333 komada u ukupnom broju krivotvorina eura imaju udio od 58 posto.

Po podacima HNB-a, u ukupnoj količini registriranih krivotvorenih novčanica udio od 7 posto imale su krivotvorine američkog dolara, britanske funte 2,4 posto, a švicarskog franka 0,1 posto.

Izvor: HRT

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović