Grad

Koje se aktivnosti provode na sanaciji oštećenja Orlandovog stupa?

Kako je prošlog ljeta najavljeno, nakon provedenih terenskih radova i održanih sastanaka stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu, djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda započeli su s pripremnim radovima za zahvat otpuštanja sile u njegovu centralnom trnu.

Pripremni radovi podrazumijevaju postavljanje uređaja za praćenje ponašanja pukotina prilikom zahvata otpuštanja sile (reducirani monitoring) i preventivno-sigurnosno podupiranje stupa. Zahvat otpuštanja sile centralnog trna obavit će se postupno, u više etapa tijekom sljedećih mjeseci, a privremeni sigurnosni podupirači i reducirani monitoring na Orlandovome stupu bit će zadržani tijekom ljetnog razdoblja. Svi postupci će biti odrađeni prema smjernicama i zaključcima stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu u Dubrovniku.

Riječ je o jednom od najvrjednijih kiparskih spomenika i ključnih urbanističkih i društvenih orijentira Dubrovnika kojeg je prema ugovoru iz 1418. izradio Bonino iz Milana uz pomoć Antuna Dubrovčanina, navode iz Grada Dubrovnika u priopćenju.

Podsjećaju iz Grada, u radu stručnog tima sudjelovali su stručnjaci ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) te predstavnici i stručnjaci Ministarstva kulture i medija RH, Grada Dubrovnika, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Stručni tim je razmotrio rezultate višegodišnjeg praćenja stanja konstrukcije te utvrdio dinamiku daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Zaključeno je da je progresija oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Rast pukotina je linearan (s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm), a njihova aktivnost je najizraženija tijekom ljetnih mjeseci. Temeljem interpretacije rezultata provedenih istraživanja, tada je i najavljeno kako će budući zahvati biti usmjereni na provedbu konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti in situ. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa.

Fotografije: Grad Dubrovnik, Hrvatski restauratorski zavod

Pročitajte još

[FOTO] Konferencija o jačanju otpornosti srednje, istočne i jugoistočne Europe

Dulist

ODRŽIVOST U TURIZMU Održana radionica u sklopu SUSTOUR projekta

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija