Urednički izbor

Kod cavtatskog hotela pronađeni ostatci palače rimskog vojskovođe, Lasić: ‘Investitor nas uopće nije obavijestio’

Vrijedan pronalazak ostvarili su proteklog tjedna radnici na izgradnji cavtatskog hotela Albatros 2, a koji su prilikom iskapanja zemljišta naišli na antički mozaik iz razdoblja kada su iz Cavtata, tadašnjeg Epidaura vladali rimski patriciji.

– Nije mi poznato da je u posljednje vrijeme pronađen takav mozaik. Kad bi se nastavilo istraživati, vjerujem da bi se još toga moglo naći. Nisam stručnjak, amater sam povjesničar i arheolog, no iz svega se da iščitati da to nije bila obična ‘villa rustica’. Takav mozaik se u njima nije radio i riječ je o vrlo vrijednim artefaktima. Mi vrlo malo znamo o starom Epidauru. Imamo razne nalaze, ali po meni su najvažniji oni pronađeni upravo ovdje koje je dijelom koncem 80-ih godina otkrio arheolog Ivica Žile iz dubrovačkog Konzervatorskog odjela. Ono što sigurno znam je da su, kad se gradio hotel Epidaurus, nađeni ostatci koji su nabrzinu zakopani i čak to nisu ni istražili stručni ljudi. Taj je jedan cijeli dio vjerojatno bio administrativni centar, no teško je o tome govoriti bez detaljnog proučavanja – ispričao je za DuList načelnik Općine Konavle Božo Lasić koji nadodao kako u prilog njegovoj tvrdnji ide činjenica da je nedaleko lokalitetu u 19. stoljeću britanski arheolog Arthur John Evans, čiji su najvažniji pronalazak ostatci minojske kulture na Kreti, zabilježio ostatke kipa vojskovođe Publija Kornelija Dolabele. Dolabela upravljao je Dalmacijom za vrijeme početkom prvog stoljeća i vjerojatno je pod njegovim patronatom sagrađen rimski vodovod.

Podsjetimo, Epidaur je bio antički grad s podlogom željezno dobnog ilirskog naselja gradinskog tipa koji se razvija na izuzetnoj strateškoj poziciji. Zahvaljujući svom povoljnom gospodarskom i trgovačkom položaju, Epidaur prerasta u važno lučko i gospodarsko središte. Prema prvim pisanim izvorima Epidaur se spominje 47. godine prije Krista u sukobu Cezara i Pompeja. Malo kasnije, u doba Augusta Epidaur dobiva status kolonije.

– Pretpostavlja se da je grad imao pravilni raster ulica, uređene komunalne infrastrukture, upravne, gospodarske i religijske sadržaje. Grad je također imao 24 kilometara dug vodovod koji je vodio iz današnjeg sela Vodovađa do Cavtata. Danas se na poluotoku Rat mogu vidjeti ostatci najvjerojatnije ville rustice, a u jezgri grada Cavtata pravilni raster nekadašnjih ulica karda i dekuman – pišu iz Muzeja i galerija Konavala.

O pronalasku na upit DuLista, očitovali su se i iz Uprave Hotela Cavtat koji su precizirali kako su iskapanja rađena na lokalitetu teniskih terena te okućnice hotela ex Albatros, odnosno na lokaciji buduće dogradnje hotela Albatros pod radnim nazivom Albatros 2.

blank

– Naime, u okviru postupka ishođenja lokacijske dozvole, suglasno propisanim uvjetima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, izvršena su arheološka sondiranja tla na navedenoj lokaciji, radi utvrđenja postojanja eventualnih arheološki vrijednih pronalazaka. Tijekom sondiranja utvrđeno je postojanje povijesnih ostataka u tlu, čiju vrijednost će u daljnjem postupku propitivati i utvrđivati nadležni Konzervatorski odjel u Dubrovniku u skladu s pravilima struke i Zakonu. Postupak je u tijeku i nije završen te po njegovu završetku nastavit će se postupak ishođenja lokacijske dozvole, a potom građevinske dozvole. Ovisno o utvrđenom u navedenom postupku te odluci Konzervatorskog odjela revidirat će se ili se neće revidirati postojeći idejni projekt dogradnje u svojem sadržaju, a to znači i u sadržaju budućeg objekta, o čemu u ovom trenutku ne možemo biti decidirani – objasnila je za naše čitatelje članica Uprave ove hotelske kuće Sunčica Sakoman.

Mada je jasno riječ o izuzetnom otkriću, naglašava načelnik Lasić, u čitavoj situaciji jedna je stvar itekako zabrinjavajuća. Naime, o svemu, kako njega tako i Muzeje te galerije Konavala, nije obavijestio investitor, već su za pronalazak doznali indirektno od sumještana.

– Očito je posrijedi nedostatak komunikacije i jedne vrste nepristojnosti. Red je obavijestiti o tijeku radova i to me pomalo brine. Nadam se da će pronađeno investitor znati interpolirati u projekt i napraviti dobru priču. Mi u Cavtatu, Dubrovniku i okolici živimo na staroj slavi. Naša povijest me često asocira na Ligu prvaka – došli Slaveni pa potjerali Rimljane, a novija istraživanja pokazuju da je sve premreženo, ne samo baština već i mi. Genetski smo se spojili i srodili. To moramo poštovati i znati valorizirati – poručio je Lasić.

blank

Inače, buduća investicija dogradnje današnjeg hotela Albatros iznosit će oko 170 milijuna kuna te će biti objekt standarda 4*, sadržavat će oko 245 soba, bazenski kompleks, igralište za sport i rekreaciju te igrališta za djecu, relax zonu, novi parking za goste i građane Cavtata te ostale popratne sadržaje koje zahtjeva ovakav objekt.

– U ovom trenutku zbog globalne i neizvjesne situacije s pandemijom COVID-19, ne možemo precizirati datume početka i završetka izgradnje objekta, ali neovisno o tome i u ovim danima pandemije, provodimo sve potrebne radnje radi pripreme investicije za početak izgradnje ovog hotelskog objekta – zaključila je za DuList Sakoman.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

PRODAJA SE PRESELILA U VIRTUALNE VODE Raste kupovina u ‘dva klika’

Dulist

Dubravka i Romana pobijedile su rak dojke: ‘Treba naći motiv za život!

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija