Grad

KLGB SRĐ JE GRAD Tko štiti interese građana po pitanju izgradnje putničkog terminala u luci Gruž?

KLGB SRĐ JE GRAD Tko štiti interese građana po pitanju izgradnje putničkog terminala u luci Gruž?

Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad u svom priopćenju osvrnuli su se na odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik o poništenju predugovora o koncesiji za Terminal za kruzere u dubrovačkoj luci Gruž s tvrtkom ‘Dubrovnik International Cruise Port Investment’.

Njihovo je mišljenje kako putničkim terminalom u Gružu treba upravljati Grad Dubrovnik preko svojih tvrtki jer će se samo na taj način uskladiti interesi Grada i šire zajednice u upravljanju najvažnijom gospodarskom djelatnosti ovog područja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture poništilo je odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik o poništenju predugovora o koncesiji za Terminal za kruzere u dubrovačkoj luci Gruž s tvrtkom ”Dubrovnik International Cruise Port Investment”. Činjenica da Ministarstvo, navodeći samo kako je žalba koncesionara djelomično usvojena, ne daje objašnjenje takve odluke, zabrinjavajuća je i budi sumnje u transparentnost odlučivanja. Na žalost i na štetu građana grada Dubrovnika, a u konačnici i građana Republike Hrvatske, ovo nije prvi put da se odluke presudne za život Grada i njegov gospodarski razvoj donose van Dubrovnika, ne uzimajući u obzir dugoročne učinke takve odluke. Nije prvi put da se donose odluke bez konzultacija s građanima Dubrovnika, kao i odluke suprotne mišljenju struke, u ovom slučaju Hrvatske komore arhitekata koja je zbog sumnji u transparentnost postupka ukinula arhitektonskourbanistički natječaj za ovaj projekt.

Upravno vijeće Lučke Uprave Dubrovnik poništilo je u srpnju 2016. koncesijski predugovor za putnički terminal u luci Gruž s tvrtkom Dubrovnik International Cruise Port Investment temeljem klauzule predugovora koja definira uvjete raskida bez obveze po ugovorne strane u slučaju da se ugovor o koncesiji ne potpiše do određenog roka. Kako se taj uvjet nije ispunio, Upravno vijeće je s pravom donijelo odluku o raskidu predugovora. U tom trenutku, tadašnji, a i danas aktualni ministar, stao je iza odluke Upravnog vijeća, dodatno osnažujući odluku o raskidu predugovora tvrdnjom kako je, osim probijanja roka za potpis ugovora, razlog raskida i činjenica da je koncesionar tražio državne garancije kao i povećanje cijene po putniku, što je sve u suprotnosti s uvjetima natječaja.
Nepunih 6 mjeseci nakon tako iznesenog stava, isto Ministarstvo šturo priopćava kako djelomično prihvaća žalbu koncesionara na odluku Upravnog vijeća i istu poništava. Nema objašnjenja koje bi to Ministarstvo bilo dužno ponuditi javnosti, posebno građanima Dubrovnika u ime kojih na 40 godina daje na upravljanje najvrjedniji maritimni resurs grada, infrastrukturni objekt čijim će se upravljanjem praktički definirati prometna situacija u gradu i koji će bitno utjecati na razvoj gospodarskih djelatnosti.
U tom kontekstu, s pravom se moramo zapitati čije interese zastupa Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture.

KLGB Srđ je Grad je po pitanju ovog projekta od početka imala jasan stav: Putničkim terminalom u Gružu treba upravljati Grad Dubrovnik preko svojih tvrtki jer će se samo na taj način uskladiti interesi Grada i šire zajednice u upravljanju najvažnijom gospodarskom djelatnosti ovog područja. Samo Grad kao upravljač može jamčiti da će poslovna politika Terminala biti usklađena sa strateškim dokumentima razvoja turizma s posebnim osvrtom na kruzerski turizam, koje od Grada zahtjeva UNESCO-ova komisija. Samo Grad može biti jamac da, kao u slučaju tzv. golfa na Srđu, građani Republike Hrvatske neće financirati infrastrukturu za potrebe privatnog projekta.
Ministar ne samo da duguje građanima Dubrovnika i građanima Republike Hrvatske objašnjenja za ovakvu odluku. Smatramo ga izravno odgovornim za svu štetu koja će iz takve odluke izvjesno nastati!’

Pročitajte još

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist