Politika

KLGB LJUBOMIRA NIKOLIĆA ‘U nedjelju birajte građane, a ne političke stranke. Birajte one kojima vjerujete najviše!’

KLGB LJUBOMIRA NIKOLIĆA 'U nedjelju birajte građane, a ne političke stranke. Birajte one kojima vjerujete najviše!'

Kandidacijska lista grupe birača broj 8 Ljubomira Nikolića predstavila se večeras u hotelu Park.

Tko su srđevci, kako se spremaju za rad u Gradskom vijeću, što ih motivira da nastave i što ih drži zajedno… moglo se čuti na jednom netipičnom predstavljanju liste. Dotaknuli su se svega nekoliko tema iz svog programa od prostorno-planske dokumentacije, kotareva koji ne funkcioniraju već sedam godina, plana upravljanja povijesnom jezgrom do terminala u Gružu i Centra za upravljanje posjetiteljima. No prije svega građanima su htjeli prikazati kako se pripremaju za sjednice Gradskog vijeća.

-Veseli me vidjeti ovoliko ljudi koji su spremni doći poslušati nešto znajući da vam sigurno nećemo obećati radno mjesto i mirovinu, ali ćemo vam ispričati kako to izgleda i što to mi radimo – rekao je nositelj liste Ljubomir Nikolić.
O svom iskustvu sjedanja u vijećničkim klupama, o tome što se sve događa oko sjednica, prije i nakon govorio je Ivan Viđen.

-Biti u vijećnici je teško i lijepo iskustvo. Dva mandata kasnije, usprkos svim teškim trenucima, mogu reći da mi je drago da smo se aktivirali. U protivnom ostali bismo na jednoj razini koja nam ne bi u ruke dala alat kojim bismo mogli nešto mijenjati. Naime, prelazak iz aktivizma u ‘politiku’ bio je težak i bolan, a prvih mjeseci i otrežnjujući – rekao je Viđen.

Osvrnuo se na razinu javnog govora i govora u javnosti koja je po njemu jeziva.
-Jedan od naših najvećih uspjeha je što smo uspjeli u Vijećnici dignuti razinu javnog govora na nivo koji grad Dubrovnik zaslužuje. Druga stvar koja mi je uvijek upadala u oči u toj Vijećnici jest trenutak u kojem shvatiš da gotovo svi ostali vijećnici služe nekom partikularnom, a ne javnom interesu. A to je trenutak koji je meni jeziv – govorio je Viđen, dodavši kako je ono što se vidi na televiziji, kad je riječ o sjednicama Gradskog vijeća tek vrh ledene sante.

-Ogroman posao radi se u povjerenstvima. Mi srđevci smo jako ponosni na to da smo ih doslovno natjerali da se osnuje što više povjerenstava i da se popuni što više odbora i da ti odbori što više rade. Nakon nas nema više situacije da se neka točka usvoji bez rasprave – konstatirao je i dodao kako srđevci ništa ne bi mogli bez građana.

O prostorno-planskoj dokumentaciji govorio je Nikša Selmani istaknuvši kako bi Prostorni plan uređenja (PPU) i Generalni urbanistički plan (GUP) trebali biti dokumenti koji zrcale strateško planiranje prostora, odnosno trebali bi se oslanjati na plan višeg reda – Županijski prostorni plan, odnosno na strateške studije.

-Dogodilo nam se da su planovi postali generatori korupcije i kvarenja svih prostornih planova odnosno prostornog planiranja. Počeli smo proizvoditi tumorska tkiva u urbanom prostoru. Postavlja se pitanje kako je moguće da GUP i PPU u jednom gradu koji povijesno gledano ima vrijednost urbanog planiranja može generirati takve katastrofe. I tu smo prepoznali dva osnovna razloga. Prvi je taj što niti GUP niti PPU više nisu strateški dokumenti već su postali dokumenti koji legaliziraju pojedinačna pogodovanja privatnim interesima. S druge strane vrlo je upitno ima li Grad Dubrovnik ikakvu kratkoročnu, odnosno dugoročnu viziju toga kako bi Dubrovnik trebao izgledati u razdoblju od 25 do 50 godina – rekao je Selmani, dodavši kako će se KLGB Ljubomira Nikolića zalagati za izradu PPU i GUP-a, a do njihovog donošenja apelirati da se postojeći odredbom Gradskog vijeća stave van snage ili da se intervenira restrikcijama u postojećem GUP-u. Vrlo važno, rekao je, jest donijeti i UPU povijesne jezgre.

O kotarevima, koji od 2010. godine ne funkcioniraju jer nisu raspisani izbori, govorio je Igor Miošić istaknuvši kako će odmah po izborima tražiti raspisivanje kotarskih izbora. Oni su važni, rekao je, jer dijalog ima smisla samo ako su prisutni svi dionici: stručna javnost, zainteresirana javnost i građani.

-Od dijaloga nema ništa ukoliko se u njega ne uključe građani. Kad maknete građane zainteresirana javnost će se izravno obratiti Gradskom vijeću ignorirajući stručnu javnost i lobirajući za svoj partikularni interes. Tu razgovora neće biti. Dijalog ima smisla jedino ako su prisutne sve ove tri razine. Građani su neorganizirani jer nemaju gradski kotar. Ukinut im je mehanizam pomoću kojega mogu ući u dijalog i reći što njih zanima i koji su njihovi prioriteti. Zadnji izbori održani su 2010. godine i odonda ih prošla vlast sustavno izbjegava. Jasno je i zašto jer jedino tako može partikularne neke interese gurati kroz Gradsko vijeće – ustvrdio je Miošić.

Srđevcima se priključio i Igor Legaz, dugogodišnji borac za slobodan pristup moru. Obećao je kako će KLGB Ljubomira Nikolića, ukoliko za njih bude glasovalo 10 tisuća ljudi, u roku od 6 mjeseci ukloniti svaki milimetar prepreke do mora.

-Pozivam građane da na izborima izaberu KLGB Ljubomira Nikolića, jer je to jedina opcija koja jamči da se djelovanjem u gradskim tijelima upravljanja dubrovačku obalu može sačuvati od uzurpacije – rekao je Legaz dodavši kako je uvjeren da se to može postići s devet mandata za što im treba oko 10 tisuća glasova.
O planu upravljanja povijesnom jezgrom, koji je u izradi, govorila su nova lica Srđevaca Petra Marčinko i Mara Kolić Pustić.

-Moramo svi zapamtiti kako grad u zidinama umire. To nam je potvrdio nedavno popis stanovništva i tu već sad možemo govoriti o razmjerima demografske katastrofe – rekla je Marčinko dodavši kako je UNESCO 2014. naložio izradu plana zbog opasnosti neprimjerenog odnosa i upravljanja Dubrovnikom.

-Baština i prostor su uz vodu glavni resursi Dubrovnika. Oni nisu obnovljivi i mišljenja smo da je potrebno planirati njihovo održivo korištenje i konačno napustiti paradigmu poimanja tih resursa, a osobito baštine kao resursa čisto za izvlačenje nekakve financijske koristi – rekla je Marčinko, na što se nadovezala Mara Kolić Pustić i rekla kako moramo početi poštovati i čuvati Grad.

-Treba nam biti jasno da ugrozimo li njegovu opstojnost, ugrožavamo sami sebe jer se kompletna naša ekonomija i gospodarstvo uvelike oslanjaju na taj sićušni naslijeđeni Grad. Svaki stanovnik unutar zidina može se nastaniti negdje drugdje. Svaki stanovnik pojedinačno bez Grada može nastaviti živjeti, ali Grad bez svojih stanovnika to ne može. Grad bez stanovnika znači početak njegovoga kraja – rekla je Kolić Pustić dodavši kako je Plan upravljanja imperativ za očuvanje Grada.

O terminalu u Gružu, kojim mora upravljati Grad, te o Centru za upravljanje posjetiteljima, kojim bi se uveo red na Pilama, govorio je Tonći Skvrce.

-Mi druge opcije osim analize, detaljnog pristupa i temeljite pripreme za sjednice Gradskog vijeća nemamo jer ne zastupamo ničiji partikularni interes. Upravo iz tog razloga je jako važno da u nedjelju 21. svibnja, kad birate svoje predstavnike u Gradskom vijeću, birate građane, a ne političke stranke. Političke stranke su te koje će zastupati interese svojih organizacija, one neće zastupati interese građana. Vjerujem da ste to prepoznali i pozivam vas da u nedjelju zaokružite one kojima vjerujete najviše – poručio je za kraj Nikolić.

Budući da Srđevci na izbore ne izlaze s kandidatom za gradonačelnika, potporu su dali Mostovcu Maru Kristiću jer ‘djelima vjeruju više nego riječima’. Srđevci na listi Mosta za Županijsku skupštinu imaju svoja dva predstavnika, a razlog tome su izmjene i dopune Županijskog prostornog plana koji regulira među ostalim i pitanje golfa na Srđu.
-Tražit ćemo, a vjerujem i dobiti konačno smanjenje s 310 na 100 hektara – poručili su.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist