Kultura

Klapa Kaše izvedbom Shakespearovih soneta zatvorila Midsummer Scene festival

Osmo izdanje Midsummer Scene festivala završilo je spektakularno na Lovrjencu nastupom dubrovačke klape Kaše. Nakon mnogo izazova, oni su prva hrvatska klapa koja je ikada uglazbila i izvela Shakespearove sonete ‘Millions of strange shadows’.

-Na projektu “Millions of Strange Shadows” radilo se dugo i pomno. Imali smo više izazova ispred sebe, najprije glazbeni – kako naučiti, pripremiti pjevanje i sviranje, potom je došao najveći izazov u našoj glazbenoj karijeri klape Kaše, a to je izgovor Shakespeareanskog jezika. Bili smo jako nervozni prije koncerta međutim kada je sam koncert krenuo kao da nam je palo ne sto kila već tona s leđa. Mislim da je koncert bio dosta dobar, publika je uživala, a tome svjedoče i brojne pozitivne kritike. Sada ostaje jedna velika želja, a to je da se ovaj program izvodi što više – izjavio je Vicko Dragojević iz klape Kaše.

Soneti Williama Shakespearea, koji se smatraju jednima od najvažnijih literarnih djela u svjetskoj kulturnoj povijesti i do sada su se mahom prevodili na brojne jezike u svijetu (u Hrvatskoj je isto napravio akademik Luko Paljetak), dok su se ipak rijetki glazbenici uputili prema smjeru uglazbljivanja. Do sada je snimljena tek nekolicina takvih projekata, a cilj klape Kaše i skladatelja Vicka Dragojevića, bio je ponuditi legendarnim sonetima novo glazbeno ruho – glazbu temeljenu na dubrovačkoj – trubadurskoj glazbi kao i klapskoj pjesmi, zaštićenoj od UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.

Ovim projektom Klapi Kaše otvaraju se mogućnosti sudjelovanja na brojnim svjetskim festivalima i pozornicama kao i snimanje nosača zvuka ovog jedinstvenog klapskog pothvata. Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London.

Pročitajte još

Održana večer poezije posvećena Milanu Milišiću

Dulist

Arnab Bhattacharya i Rohen Bose predstavili indijsku klasičnu glazbu

Dulist

Veličanstvena večer u Dvoru uz Miloša Karadaglića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija