Kultura

Vječni Verdi ispred Kneževa dvora

Vječni Verdi ispred Kneževa dvora

Dugoočekivana operna noć u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra održat će se sutra, 5. srpnja u 21 sat ispred Kneževa dvora. Vrhunski glazbeni doživljaj domaćoj i stranoj publici pružit će mladi i talentirani hrvatski glazbenici iza kojih su već brojni uspješni koncerti. Dubrovačkom simfonijskom orkestru pod ravnanjem maestra Ivana Huta pridružit će se sopranistica Marta Hut, mezzosopranistica Martina Menegoni, tenor Domagoj Dorotić i bariton Matija Meić.

Ovaj vrhunski glazbeni događaj na otvorenom posvećen je velikom talijanskom skladatelju i vodećem opernom autoru – Giuseppeu Verdiju. Naši će solisti tako izvesti dijelove najpoznatijih opera: Aida, La Forza del Destino, Un Ballo in Maschera i Don Carlo.

IVAN HUT, dirigent i violist, rođen je u Puli 1982. godine. Od svoje 5. godine živi u Splitu te sa 8. godina upisuje violinu u Glazbenoj školi Josipa Hatzea. Tijekom svog školovanja osvojio je brojne nagrade na državnim natjecanjima. Kao violist nastupao je u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Sloveniji i Mađarskoj. Diplomirao je violu u klasi prof. Milana Čunka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. godine. Od 2005. do 2010. godine bio je profesor viole, komorne glazbe i voditelj gudačkog orkestra u Glazbenoj školi „Josipa Hatze“. Više možete pročitati ovdje.

Sopranistica Marta Hut rodila se u Zadru 1990. godine. 2007. godine sudjeluje na Regionalnom natjecanju pjevača u Šibeniku te osvaja 2. nagradu. Svega godinu dana nakon toga održava svoj prvi veći samostalni koncert kao solistica u Faureovom „Requiemu“ u Zadru povodom obilježavanja 100-te godine postojanja HPGD „Petar Zoranić“, uz pratnju Pavla Mašića na orguljama te pod ravnanjem Jurice Šoše. Sa svojih 18 godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu te magistrira (cum laude) na odsjeku solo pjevanja u klasi prof. Martine Gojčeta – Silić. Više možete pročitati ovdje.

Martina Menegoni rođena je u Novoj Gradišci gdje završava osnovnoškolsko obrazovanje. U Zagrebu završava srednjoškolsko obrazovanje u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, teoretski odijel i solo pjevanja. 2012. Martina Menegoni je diplomirala glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2020. gđa. Menegoni je studentica solo pjevanja na Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli. Više o ovoj mezzosopranisti možete pročitati ovdje.

Tenor Domagoj Dorotić muzičku naobrazbu počeo je kao trubač u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, a srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu na Glazbenom učilištu Elly Bašić 1999. Godine 2004. postao je student solo pjevanja u klasi profesorice Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirao u lipnju 2008. Dvije godine poslije postaje solist opere HNK-a u Zagrebu. Više možete pročitati ovdje.

Tenor Matija Meić je član ansambla minhenskog Staatstheater am Gärtnerplatz u kojem je od 2015. do danas otpjevao cijeli niz baritonskih uloga od kojih se posebno mogu izdvojiti naslovna uloga Verdijevog Rigoletta, Puccinijevi Scarpia (“Tosca”) i Marcello (“La Boheme”), naslovne uloge u operama “Dantons Tod” G. von Einema, “Il Barbiere di Siviglia” G. Rossinija, “Don Giovanni” W.A. Mozarta te “Eugene Onegin” P.I. Čajkovskog. Više o njemu možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist