Kultura

USUSRET OTVARANJU 73. IGARA Ruždjak Podolski: ‘Nadam se da će se sve ideje ostvariti i oblikovati u svojoj punini’

USUSRET OTVARANJU 73. IGARA Ruždjak Podolski: 'Nadam se da će se sve ideje ostvariti i oblikovati u svojoj punini'

Povodom svečanog otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara u srijedu se održala konferencija za medije u atriju palače Sponza.

O nadolazećem festivalskom izdanju govorilo je vodstvo Igara, opunomoćenica ravnateljice Paulina Njirić i intendantica Dora Ruždjak Podolski, a na konferenciji su bili i gradonačelnik Mato Franković te pročelnica UO za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević.

-Malo pirka vjetar te se to čini kao jedan lijepi vjetar u leđa, i mali dašak zraka i ideja za koje se nadam da će se u ovom izdanju ostvariti i oblikovati u svojoj punini. Izuzetno je važno da je ovo 73. izdanje povratak na staro, prvi put nakon dvije godine. U protekle dvije godine izuzetno je bila važna potpora ministarstva, grada i županije. Da se festival tada nije održao u svom punom formatu, u 47 dana, ne bih bila sigurna da bismo danas imali ovako bogat program te da bismo mogli strateški gledati u budućnost. Ona je pred nama. Nadamo se boljim vremena. Što će nas zahvatiti, to je pitanje. Ovo je stoljeće izazova. Ali neka izazova – rekla je intendantica Dora Ruždjak Podolski dodajući kako je u planu puno događanja.

USUSRET OTVARANJU 73. IGARA Ruždjak Podolski: 'Nadam se da će se sve ideje ostvariti i oblikovati u svojoj punini'

-Iznimno sam ponosna da i ove godine imamo vlastite dramske produkcije. To nije mala stvar, ako se uzme u obzir koliko ljudi sudjeluje u tim produkcijama. To su veliki projekti koji uistinu pokušavaju hodati uzduž i poprijeko s ovim Gradom i ovim ambijentom – kazala je Ruždjak Podolski ističući pojedine izvedbe 73. Igara, kao što su ‘Ljubovnici’.

-Veselimo im se jer će biti veoma suvremeno pročitani, ali u duhu najboljeg dubrovačkog baštinskog miljea. Tu je potom i ‘Krvava svadba’ na Lokrumu. Kao da je Andaluzija prebačena u izolaciju tog predivnog i magičnog otoka. Također, glazbeno-scensko djelo ‘Čudesna šuma’ izvest će se na Lovrjencu, na još jedno mitsko mjesto – dodala je. I ove godine će se, kako kaže, propitkivati ‘važno pitanje slobode’. Simbolično,

-Simbolično, u otvaranju, posvetit ćemo se toj temi. Aida Bukvić, redateljica otvaranja, povjerila je izgovaranje poznatih Gundulićevih stihova dvama mladim ukrajinskim umjetnicama i glumicama. Nadam se da će ta gesta obilježiti ove Igre – naglasila je.

Posebnu zahvalu u svom govoru je opunomoćenica ravnateljice Paulina Njirić uputila sponzorima i donatorima koji ih godinama prate, ali i svim odjelima Grada Dubrovnika.

USUSRET OTVARANJU 73. IGARA Ruždjak Podolski: 'Nadam se da će se sve ideje ostvariti i oblikovati u svojoj punini'

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je puno izazova u ovoj godini.

-Vjerujem da ćemo sve skupa prebroditi i ćemo zabilježiti sjajne Dubrovačke ljetne igre – rekao je.

Pročelnica UO za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević naglasila je kako je program prebogat te zaželila da ove Igre budu uspješne kao i prethodne.

73. Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene u nedjelju 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha, a tijekom 47 festivalskih dana na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika bit će izvedeno više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi. 

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist