Kultura

USUSRET OTVARANJU 73. IGARA Ruždjak Podolski: ‘Nadam se da će se sve ideje ostvariti i oblikovati u svojoj punini’

Povodom svečanog otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara u srijedu se održala konferencija za medije u atriju palače Sponza.

O nadolazećem festivalskom izdanju govorilo je vodstvo Igara, opunomoćenica ravnateljice Paulina Njirić i intendantica Dora Ruždjak Podolski, a na konferenciji su bili i gradonačelnik Mato Franković te pročelnica UO za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević.

-Malo pirka vjetar te se to čini kao jedan lijepi vjetar u leđa, i mali dašak zraka i ideja za koje se nadam da će se u ovom izdanju ostvariti i oblikovati u svojoj punini. Izuzetno je važno da je ovo 73. izdanje povratak na staro, prvi put nakon dvije godine. U protekle dvije godine izuzetno je bila važna potpora ministarstva, grada i županije. Da se festival tada nije održao u svom punom formatu, u 47 dana, ne bih bila sigurna da bismo danas imali ovako bogat program te da bismo mogli strateški gledati u budućnost. Ona je pred nama. Nadamo se boljim vremena. Što će nas zahvatiti, to je pitanje. Ovo je stoljeće izazova. Ali neka izazova – rekla je intendantica Dora Ruždjak Podolski dodajući kako je u planu puno događanja.

-Iznimno sam ponosna da i ove godine imamo vlastite dramske produkcije. To nije mala stvar, ako se uzme u obzir koliko ljudi sudjeluje u tim produkcijama. To su veliki projekti koji uistinu pokušavaju hodati uzduž i poprijeko s ovim Gradom i ovim ambijentom – kazala je Ruždjak Podolski ističući pojedine izvedbe 73. Igara, kao što su ‘Ljubovnici’.

-Veselimo im se jer će biti veoma suvremeno pročitani, ali u duhu najboljeg dubrovačkog baštinskog miljea. Tu je potom i ‘Krvava svadba’ na Lokrumu. Kao da je Andaluzija prebačena u izolaciju tog predivnog i magičnog otoka. Također, glazbeno-scensko djelo ‘Čudesna šuma’ izvest će se na Lovrjencu, na još jedno mitsko mjesto – dodala je. I ove godine će se, kako kaže, propitkivati ‘važno pitanje slobode’. Simbolično,

-Simbolično, u otvaranju, posvetit ćemo se toj temi. Aida Bukvić, redateljica otvaranja, povjerila je izgovaranje poznatih Gundulićevih stihova dvama mladim ukrajinskim umjetnicama i glumicama. Nadam se da će ta gesta obilježiti ove Igre – naglasila je.

Posebnu zahvalu u svom govoru je opunomoćenica ravnateljice Paulina Njirić uputila sponzorima i donatorima koji ih godinama prate, ali i svim odjelima Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je puno izazova u ovoj godini.

-Vjerujem da ćemo sve skupa prebroditi i ćemo zabilježiti sjajne Dubrovačke ljetne igre – rekao je.

Pročelnica UO za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević naglasila je kako je program prebogat te zaželila da ove Igre budu uspješne kao i prethodne.

73. Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene u nedjelju 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha, a tijekom 47 festivalskih dana na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika bit će izvedeno više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi. 

Pročitajte još

Uspješno završen ovogodišnji ciklus izvedbi Renesansnog vrta ‘Amaryllis’

Dulist

Izvrstan spoj violine i glasovira u izvedbi Alene Baeve i Vadyma Kholodenka

Dulist

Igre prigodnim programom obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija