Županija

Kapor: Pozivam sve korčulanske ugostitelje da tuže HOBER i traže svoj novac natrag

Kapor: Pozivam sve korčulanske ugostitelje da tuže HOBER i traže svoj novac natrag

Vijećnica HRID-a u korčulanskom Gradskom vijeću poslala je priopćenje za medije u kojem je pozvala sve korčulanske ugostitelje kojima je ‘nezakonito naplaćivan odvoz smeća’ da podignu tužbu protiv  tamošnjeg komunalnog društva HOBER-a kako bi dobili povrat novca.

Tekst priopćenja prenosimo u cjelosti:

”Visoki Trgovački sud Republike Hrvatske u Zagrebu potvrdio je ono što smo godinama govorili- Komunalno društvo HOBER svim korčulanskim ugostiteljima pet je godina nezakonito naplaćivalo odvoz smeća s javne površine.
Naime, kada sam kao vlasnica obrta Millenium, znajući da se radi o nezakonitoj naplati bez zakonskog uporišta, odbila platiti račun za odvoz smeća s javne površine, došlo je do sudskog spora. U vrijeme gradonačelnika Mirka Duhovića tadašnji pravnik HOBER-a, a kasnije pomoćnik ministra financija iz redova SDP-a Boris Šuvak tužio je “Millenium” radi naplate dugovanja. Također, ravnatelj HOBER-a Marko Milat prijetili su pismeno da će nam uskratiti javnu površinu jer ne ispunjavamo obaveze prema HOBER-u odnosno Gradu Korčuli.
Međutim, Trgovački sud u Splitu ustvrdio je da nije postojala nikakva odluka Grada Korčule koja bi HOBER-u omogućila naplatu takvog potraživanja. HOBER se na presudu žalio, ali je četiri godine kasnije Visoki trgovački sud tu žalbu odbacio kao neosnovanu.
Iz nezakonite naplate nastala je financijska šteta za sve korčulanske ugostitelje u razdoblju od 2007.-2012. godine, a mjeri se u stotinama tisuća kuna. Ugostitelji su, naime, redovno plaćali ovaj nezakoniti “harač”, jer je prilikom podnošenja zahtjeva za javnu površinu uvjet bio da se nema nepodmirenih dugovanja prema Gradu.
Kao vijećnica Gradskog vijeća Korčule na posljednjoj sjednici na to sam upozorila gradonačelnika Andriju Fabrisa i on je rekao kako zna da se zaista nezakonito naplaćivala ova naknada. Fabris je rekao je da Grad nema predviđena sredstva za povrat novca ugostiteljima, ali da će naći načina kako to riješiti, ako do toga dođe.
Stoga pozivam sve korčulanske ugostitelje da podnesu tužbu protiv HOBER-a te da traže povrat nezakonito naplaćenih financijskih sredstava. Od gradonačelnika zahtijevam da utvrdi čija je odgovornost zbog nezakonite naplate te da poduzme odgovarajuće korake prema odgovornima.”

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist