Aktualno

Kapetanija danas nadzirala putničke brodove, naplatila 30 tisuća kuna kazni

Kapetanija danas nadzirala putničke brodove, naplatila 30 tisuća kuna kazni

Akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe provodila se ovog četvrtka na moru. Posebna pažnja posvećena je nadzoru nad putničkim brodovima na jednodnevnim izletima, putničkim brodovima na višednevnim putovanjima i brodicama za prijevoz putnika, ali i kontrolu svih vidova nedozvoljenog glisiranja uz obalu.

U Dubrovniku su u akciji sudjelovala ukupno tri vozila s dva djelatnika. Pregledan je čak 81 brod, a utvrđenih povreda propisa bilo je 16. Na mjestu počinjenja prekršaja naplaćaeno je ukupno 33600 kuna kazni, a podnesen je i jedan optužni prijedlog.

Kapetanija danas nadzirala putničke brodove, naplatila 30 tisuća kuna kazni

-Cilj ove akcije je bila provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja djelatnika sigurnosti plovidbe, a vezano uz nadzor sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih plovila – navode iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

-U akciji su sudjelovala sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, a akcija je posebnu pažnju posvetila kontroli sposobnosti brodova, odnosno brodica za plovidbu, uključujući broj i sastav ukrcanih članova posade i njihovu osposobljenost, te broj ukrcanih putnika u odnosu na maksimalni dozvoljeni broj putnika za koji je brod/brodica registriran. Također, provjeravala se plovidba brodova/brodica, kao i drugih plovnih objekata sukladno Pravilniku o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, posebno u područjima intenzivne plovidbe. Obzirom da ove turističke sezone svjedočimo porastu broja pomorskih nesreća povećan je i broj izvanrednih koordiniranih akcija kontrole pomorskog prometa na od svih lučkih kapetanija a učestale kontrole će se nastaviti odvijati do kraja turističke sezone – kažu.

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist