Aktualno

Kapetanić: U slučaju ‘potpune kontrole i nadzora’ Grada, Društvo niti može niti mora postojati

Kapetanić: U slučaju 'potpune kontrole i nadzora' Grada, Društvo niti može niti mora postojati

Tajnik DPDS-a Niko Kapetanić osvrnuo se ponovno na prozivke gradskog vijećnika Pera Vićana, ali i na izjave gradonačelnika Mata Frankovića o stanju u DPDS-u. Podsjetimo, stanje u Društvu još je jednom došlo pod povećalo javnosti nakon što je Denis Orlić na sjednici Velikog vijeća dao pisanu ostavku na obje funkcije – u Velikom i Malom vijeću Društva prijatelja dubrovačke starine.

Priopćenje Nika Kapetanića prenosimo u cijelosti.

‘Zahvaljujući nekim našim sugrađanima stvar se potpuno ogolila do kraja. Prvo me dobro isklevetat, ponizit i izvrijeđat, na kraju svest na moralnu horizontalu koja ne smije više biti ništa u DPDS-u. Eto i Gradonačelnik je konačno bio jasan, citiram: ‘Grad treba biti taj koji ima potpunu kontrolu i nadzor nad DPDS-om… s tim da će Grad osiguravati novac za tekuće troškove i obnovu po godišnjem planu obnove’. Izgleda da će se i plan rada donositi po diktatu Grada.

Kad bi se ovo provelo, DPDS više ne bi bio Nezavisna i Nevladina Udruga civilnog društva, već bi se pretvorio u Pododjel Komunalnog odjela Grada. E sad dolazi ono glavno. Da bi se takav plan proveo treba izabrati marionetsko Malo i Veliko Vijeće koje će na sve pristat i razdragano potpisat kapitulaciju dok će gradonačelnik hvaliti rad takozvanog Novog DPDS-a. Više ne bi bilo problema instalirat prodaju Dukarda na zidinama, i kad su financije u pitanju, dovest Društvo u sadašnji status muzeja i galerija koje više nemaju ni 5 lipa od samostalnog rada. Živjela Dukard-ica koja je do sada uništila znatan dio kulture Grada, a sad nastoji progutat i obnovu. Naravno, kriv će biti onaj koji s njom upravlja.

Mi u Društvu se slažemo da međusobni Ugovor treba preispitati. Do sad smo se slagali tri puta, jedanput po svakom Gradonačelniku pa možemo i četvrti put. Ustvari i nije bitan realni postotak koji ćemo dobiti (trenutno oko 30 posto), već da o onom što dobijemo samostalno raspolažemo. U slučaju ‘potpune kontrole i nadzora’ Društvo niti može niti mora postojati. Ne mora jer Grad već ima Komunalni odjel i Zavod za obnovu. Ne može jer koji bi to član uprave Društva pristao biti neplaćeni ili plaćeni zaposlenik Grada. Možda se ipak nađe pokoji, ali iz sasvim drugih razloga.’

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist