Hrvatska

[KAMPANJA ‘MLIJEČNA STAZA’] U Hrvatskoj više od 44 tisuće mladih ima problema s mentalnim zdravljem

Šesta UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza u sklopu kampanje koju je UNICEF pokrenuo za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, počela je ovog petka, 9. rujna.

UNICEF će Mliječnom stazom podržati standardizirani edukativni program za učitelje i nastavnike PoMoZi Da koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Sredstva prikupljena za vrijeme trajanja utrke UNICEF će uložiti u osposobljavanje i unaprjeđenje vještina više od 400 odgojno-obrazovnih djelatnika diljem Hrvatske, što će se pozitivno direktno odraziti na više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Više od 6000 sudionika, među kojima 900 djece i 300 učitelja i nastavnika, sudjeluje u utrci koja je i ove godine nacionalna i inkluzivna te će se od 9. do 18. rujna, uz mobilnu aplikaciju i na događanjima uživo, odvijati na tisućama staza diljem Hrvatske.

Na simboličnom obilježavanju starta utrke u parku Maksimir zajednički poziv na uključenje u utrku s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih uputili su, uz Reginu M. Castillo, predstojnicu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva, Tomislav Paljak, mag. prim. educ., državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Željka Josić, dr. med, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dr. sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, doc. dr. sc Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

U razgovoru s UNICEF-ovom ambasadoricom Mirnom Medaković Stepinac i ambasadoricom utrke Nevenom Rendeli Vejzović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo uputila je važnu poruku: „Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Mnoga djeca i mladi bore se s problemima mentalnog zdravlja u tišini, obeshrabreni nerazumijevanjem. Trošak ove tišine može se izračunati u danima, mjesecima, godinama. U izgubljenim snovima i životima trošak ove tišine za tu djecu, njihove obitelji i naše društvo je neprocjenjivo velik. Ovom kampanjom UNICEF želi senzibilizirati društvo o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, potaknuti i normalizirati razgovor o mentalnom zdravlju te pomoći ukloniti stigmu i diskriminaciju s kojom se nažalost još uvijek suočava jako puno djece i mladih suočenih s problemima mentalnog zdravlja“.
Da je važno razbijati stigmu i tišinu oko mentalnog zdravlja i slušati glasove djece i mladih, poručili su u Maksimiru i predstavnici mladih Barbara Vukas, Dominik Budimir i Lorena Čolak u razgovoru s Adrianom Pezdircom, glumcem i aktivistom za mentalno zdravlje i Ljiljanom Muslić, voditeljicom programa PoMoZi Da. Složili su se da škole imaju jedinstvenu i vitalnu ulogu u njihovim životima te su važna mjesta u očuvanju i zaštiti njihova mentalnog zdravlja.

Uz poziv da vrijeme za svoje zdravlje pretvorimo u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, zagrijavanje prije starta utrke i simboličnu šetnju Maksimirom, na jednoj od tisuća staza koje vode do zajedničkog cilja, predvodila je Marija Andrijašević, fitness trenerica i ambasadorica utrke.

Utrka Mliječna staza traje od 9. do 18. rujna, a prijave su moguće do zadnjeg dana na mlijecnastaza.hr. Prijaviti se mogu baš svi – djeca i mladi, obitelji, pojedinci, udruge, tvrtke – i svojim kotizacijama podržati program podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Kampanju podržavaju brojni mladi, osobe iz javnog života, sportaši, umjetnici, visoki dužnosnici i drugi.
Utrka se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva.

Šest godina UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza
Ove se godine Mliječna staza održava po šesti put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 20 tisuća sudionika, u prvih pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 4,5 milijuna kuna za potporu najugroženijoj djeci u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Pročitajte još

PRVI PUT U HRVATSKOJ Iza nas je prvi dan europskog prvenstva ClubSwan36

Dulist

Na tržištu vina otkriveno čak sedam ‘lažnjaka’

Dulist

OBNOVA FLOTE DO 2026. Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines kupuje šest novih zrakoplova

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija