Grad

Kalamota mjesec dana zatrpana smećem

Smeće na Kalamoti

Kalamotezi već nekoliko mjeseci žive u nemogućim uvjetima. Prvo što ćete primijetiti kada se Postira približi Kalamoti jest pijesak odložen nasred mula.

Šut i pržina od radova iz obližnjeg hotela razneseni su uzduž cijele rive, tako da je sve glibavo i blatnjavo, a za šetnju vam trebaju gumene čizme. Također po cijelom otoku odložen je građeviski otpad. Kako bi nam pokazao sve probleme koje muče Kalamoteze, u đir nas je od Donjeg Čela do Mačusa u petak ujutro odveo gospar Sretan Plenković.

– Kalamota je postala odlagalište šuta i smeća. Nitko s Kalamote nema ništa protiv toga da se radi i gradi, ali mora postojati neki red i način. Za mjesec dana počinje sezona, a radovi neće biti gotovi. Mi ćemo izdržati, no kakvu sliku ostavljamo – rekao nam je dodavši kako pijesak na mulu odlažu radnici iz hotela Kalamota island resort koji se obnavlja, a u vlasništvu je tvrtke Karisma Adriatic Hotelsa. Drugo što vam odmah upadne u oči su kante prepune smeća.

– Smeće se ne prazni, odvezeno je zadnji put prije mjesec dana. Neki ljudi čak zakopavaju i smeće u đardinima – dodao je naglasivši kako nitko nije mogao urgirati prema nadležnima po tom pitanju jer Kalamota nema Mjesnog odbora.
– On je raspušten u studenom i još nije raspisan natječaj za novi – dodao je istaknuvši:

– Kalamota je najgori otok po uređenosti od svih Elafita. Mi smo prvi do grada, a po uređenosti najzadnji. Nitko o Kalamoti ne vodi računa. Nešto dalje od rive, u brdu, gradi se privatna kuća Toma Tomaša, a na svom zemljištu Crkva je dozvolila odlaganje građevinskog materijala.
-To je za mene devastiranje okoliša–naglasio je Sretan. A teški strojevi i kamioni, dodao je, u potpunosti su uništili puteve na Kalamoti.

– Pitanje je hoće li ovaj put itko popraviti. Tko je dao dozvolu i suglasnost da se s ovakvim teškim strojevima i kamionima ovuda prolazi? Gdje je Lučka kapetanija za muo, tko plaća dozvolu za iskrcavanje tereta jer ovo nije teretna luka? – naglasio je. Kalamota na kojoj se u srcu sezone iskrca između 500 i 1500 turista, nema nijednog javnog zahoda.

– Na 1500 turista imamo dva kafića. Kad stranac pita gdje je javni zahod mi iz šale rečemo neka ide u šumu. Do sada su ti gosti mogli ići u hotel, no hotel će sada biti zatvorenog tipa. A da ne spominjem radnike koji nuždu vrše posvuda – dodao je. Ni mali trg u centru mjesta, gdje se uz mještane okupljaju i turisti, ne izgleda primjereno turističkom mjestu. Zgrada u kojoj se nalazi butiga je u vlasništvu Grada Dubrovnika, no nitko nije u stanju promijeniti oronule prozore.

– Gradonačelnik je prije izbora bio velikih obećanja-da će se napraviti javni zahod, da će za stanovnike kupiti papa mobil i proširiti rivu i mul, no nitko nije učinio ništa– zaključio je Sretan Plenković.

STJEPAN PAČE:Zamalo nisam slomio nogu

Kalamotezi muku muče i s javnom rasvjetom koja nestaje svakih 5 dana. Klupe su stare i neopiturane, a kante za smeće polomljene. Stjepan Pače voljan je srediti klupe.
-Poslao sam pismeni prijedog Gradu, pa ćemo vidjeti hoće li prihvatiti. Tražim materijal i ruke i to je to. Još prije 10-ak godina sam uredio 54 klupe, no od tada ih nitko nije sredio. Na naše pitanje kako on komentira situaciju na Kalamoti odgovorio je:
-Sve se skupilo – hotel, kamioni, šut, pijesak. Jučer sam nosio spenzu i zamalo nisam slomio nogu. Sve je u pijesku, kamenjima, blatu. Neka investitor uzme radnike i neka poslije posla operu i očiste za sobom – zaključio je.

Pero Kaciga: Triton je bio na remontu
Direktor Čistoće Pero Kaciga rekao nam je kako je brod Triton koji odvozi smeće sa Kalamote i Lopuda bio dva tjedna na remontu na Korčuli, na koji inače mora ići svake dvije godine.
-Zadnji tjedan zbog juga nije mogao kupiti smeće. No, u subotu smo pokupili svo smeće i dalje ćemo ga odvoziti ustaljenim redom. Također, našim radnicima smo osigurali dovoljan broj vreća za smeće, te su ih slagali sa strane kako smeće ne bi ostajalo posvuda – zaključio je.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist